Emberrablás a váradi rendőrség előtt

Pisztollyal fenyegettek az emberrablók. Illusztráció
Pisztollyal fenyegettek az emberrablók. Illusztráció
Akcióvígjátékokban lehet látni hasonlót: a rendőrség épülete elől raboltak el egy férfit Nagyváradon. Egy tartozás fejében több alkalommal is pénzt csikartak ki tőle, pisztollyal nyomatékosítva a kérést.

A történet gyökere még a tavalyi év végére nyúlik vissza, amikor egy banálisnak mondható vitába keveredett egy építési vállalkozó megrendelőjével: utóbbi úgy juttatta kifejezésre a kivitelezés minőségét illető kifogásait, hogy nem fizetett. Az ügy nem várt fordulatot vett ezek után. A nyomozóhatóság adatai szerint a 61 éves, nagyváradi F. V. (a ki nem fizetett fél) bosszút forralt, melyhez megnyert segítőnek két 21 éves fiatalt, egyrészt inasát, a szintén nagyváradi V. Ş.-t és annak barátját, a borosjenői O. M.-et. December 6-án Ş. autójában ülve várakoztak a 42 éves, tatarosi D. M.-re (az adósra) a váradi Kolozsvári úton, éppen szemben a közlekedésrendészet székhelyével. Amikor az megjelent, a járműbe tuszkolták, majd Tatarosra autóztak.

Részletfizetés

Útközben egy pisztoly is előkerült az emberrablók egyikének zsebéből, mellyel nyomatékosították: jó lenne kifizetni a tartozást. Az elrablott házánál álltak meg, ahol annak családja szeme láttára is elővették a pisztolyt, arra utasítva őket, hogy adjanak oda minden pénzt, ami a házban van. Előkerült 300 euró, amivel a hívatlan vendégek el is tűntek. Három nap múlva csengett M. telefonja: újabb 200 eurót kértek tőle, amit egy borítékba téve a közlekedésrendészettel szembeni gyors-étkezdében kellett hagynia. Megfenyegették, ha nem tesz eleget a „kérésnek”, akkor baja esik. Ezek után döntött úgy M., hogy – megelőzendő a további zsarolást – a rendőrséghez fordul. Így kerülhetett sor a rajtaütésre: december 20-án lett volna az újabb „részlet” kifizetésének ideje, ám a Vandana vendéglőben a rendőrök is ott voltak, amikor újabb 400 eurót készültek átvenni a zsarolók az összesen 10 ezer lejre taksált tartozásból. A pénz mellett a pisztolyt is lefoglalták, melynek tartásához senkinek nem volt engedélye. A zsarolókat rögtön 24 órás letartóztatásba vették, tettüket elismerték.

Előzetesben

A fogvatartást másnap meghosszabbították 30 napra, ami ellen az elfogottak fellebbeztek, ám azt elutasították, az indok pedig, hogy különösen nagy veszélyt jelentő cselekedetre ragadtatták magukat, hiszen az emberrablás és zsarolás mellett nyilvános helyen fegyvert tartottak maguknál. Így az ünnepeket rácsok mögött töltötték, de január 13-án az előzetes letartóztatásukat házi őrizetre változtatták, azzal a kitétellel, hogy sem egymással, sem a sértettel, sem a tanúkkal nem kerülhetnek kapcsolatba. Ez ellen azonban a nyomozóhatóság élt kifogással, aminek eredményeként maradt az előzetes letartóztatás újabb 30 napra, az elmúlt szerdától kezdődően. A tettesekre 3 és 10 év közötti börtönbüntetés szabható ki.

Rencz Csaba