Emberi sorsok: tragédiák, tanubizonyságok

Emberi sorsok: tragédiák, tanubizonyságok
Nagyvárad – A Holokauszt Áldozatainak Nemzetközi Emléknapján a zsidók üldöztetésének helyi vonatkozásairól, a váradi gettókról, emberi sorsokról hangzottak el részletek a vasárnapi megemlékezésen.

 

A megemlékezést a 2010-ben alakult váradi Tikvah Egyesület szervezte a Nagyváradi Zsidó Hitközség Közösségi Központjában, s a hitközségi tagok mellett váradi intézményvezetők, több felekezet képviselői, valamint egyszerű váradi lakosok is jelen voltak. Emilia Teszler, az egyesület elnöke szólt röviden az egyesületről, melyet egy holokausztot túlélő szilágysomlyíói lakos régóta Váradon élő leszármazottai alakítottak, s amelynek célja többek között az, hogy bizonytékokat gyűjtsön arról, hogy a váradi zsidók hogyan járultak hozzá a város fejlesztéséhez, s egyúttal az 1944-es év történéseiről, ezeket közzétegye, s különféle, toleranciát, emberi jogokat népszerűsítő programokat szervezzen.

Emlékművet állítanak

Mint elhangzott, többek között a londoni egyetem mellett működő nevelési intézetnek az Egyesült Nemzetek Szervezetével közösen kidolgozott nevelési programját is népszerűsítik, s igyekeznek kiegészíteni a holokauszt során elpusztult váradi zsidók névsorát.

Az előadás során szó esett a két váradi gettóról, s az egyesület elnöke premierként a nagyobbik gettó térképét is bemutatta. Elmondta: egyik tervük az, hogy elkészíttessék Heyman Éva, a Váradról deportált, tragikus sorsú fiatal lány szobrát, s az emlékművet a Rhédey-kertben helyezzék el, azon a helyen, ahnnan annak idején az Auschwitz felé tartó vonatok indultak. Ennek céljából felvették a kapcsolatot Flor Kent venezuelai származású angliai szobrásszal, aki megígérte, hogy ingyen elkészíti a szobor mintáját. Az urbanisztikai engedély is megvan, s a tervek szerint a szobrot és környékét a váradi iskolások gondozzák majd.

Emberi sorsok

A későbbiek során az egyesület elnöke olyan nagyváradi zsidókról szólt, akik csodával határos módon megmenekültek a deportálástól. Közéjük tartozik Heyman Éva édesanyja is, aki férjével együtt sikerült eljusson Budapestre, onnan pedig Svájcba. Két levele, melyet angliai rokonának írt, hamarosan olvasható lesz az egyesület honlapján (www.tikvah.ro). A két levélben ír arról, hogy miken ment keresztül, s hogy bízik abban, hogy leánya életben maradt – mi már tudjuk, hogy ez nem így történt. Szó esett még Kupfer Miksa (Raffy Ádám) zsidó származású nőgyógyászról, aki együttműködve Beöthy Konrád laboratórium vezetővel, gyakorlatba ületett egy olyan tervet,melynek köszönhetően több nagyváradi zsidó megmenekült a deportálástól. A jelenlévők megnézhették egyikük tanuvallomását is. Szó esett azokról a váradiakról is, akik kockára tették saját biztonságukat azért, hogy segítséget nyújtsanak a zsidóknak.

Végül az egyesület vezetője okleveleket adott át a váradi Ady Endre Líceum, valamint a Mihai Eminescu Főgimnázium azon tanulóinak, akik részt vettek a holokauszt témájában szervezett versenyen. Később felszólaltak néhányan a vasárnapi esemény résztvevői közül is.

Neumann Andrea

Címkék: ,