Emberek, pólósaink bajnokok!

Emberek, pólósaink bajnokok!
A nagyváradi Leonardo VSK a vízilabda Szuperliga rájátszásos szakaszának harmadik tornáján szerdán délután három gól különbséggel legyőzte a Steauát, s behozhatatlan előnyre szert téve megvédte bajnoki címét.

Több száz magammal együtt nagyon szerettük volna, ha már a bajnoki rájátszás harmadik, váradi tornájának első mérkőzése után bajnoknak tekintheti magát a Leonardo VSK férfi vízilabda-együttese. Sőt, olyannyira kívántam a sikert, hogy azon vettem észre magam, úszómozdulatokat teszek a lelátón. (Szerencsére a zubbonnyal dolgozó kórházi alkalmazottak a találkozó végéig nem értek ki az uszodába. Bár ha jól meggondolom, a koloszvári játékvezetőt meghívhatták volna egy baráti csevegésre.) Sajnos nem a címvédésre készülő – magyarországi játékosokkal „megspékelt” – váradi alakulat hozta el a labdát a ráúszásnál, sőt az első gól sem az ő nevéhez fűződött (0–1). A fővárosi Georgescu után a váradi Georgescu, Ramiro lőtt gólt, majd Baidoc találata már Várad-vezetést jelzett. A bukaresti „Dzsordzsi” azonban nem hagyta magát, és még két alkalommal, 2–2-nél és 3–3-nál egyenlített.

Magyaros gólok

A II. negyed elején egy igazi magyaros ellentámadás (Barát kapus indította Kádárt, az középre játszott, és Zentai a léc alá bombázott) végén újra előnybe került a VSK. A már megszokott dzsordzsis egyenlítés után Kádár nem beszélt, nem passzolt, csak lőtt, a válogatott, egyben a Steaua portása, Nenciu meg nyúlhatott ismét maga mögé (4–3). Kiengedtek azonban a hazaiak, a Steaua megugrott kettővel, s már-már félni lehetett, hogy a meccs végén nem lesz fieszta.

Újabb Kádár-pillanatok

Nem így gondolta ezt azonban Kádár, aki tovább tartva a lelket a váradiakban, vállára vette az egész csapatot, sőt talán még a szurkolóknak is maradt hely, mert 7–7-nél egyenlített, a 8. találatnál gólpasszt adott Ridzyknek, és a III. negyed „zárszavát” is ő mondta ki (9–8).

Álomszerűen kezdődött a mindent eldöntő utolsó negyed, ráadásul Zentai ízelítőt adott nekünk a világhírű magyar vízilabdázásból, amikor egy gyönyörű mozdulattal besvédcsavarozta a tizedik váradi gólt. Negrean találata (10–9) még némi reményt adott a vendégeknek, de azokat – a meccsen addig semmit nem mutató – Dunca lelohasztotta. Tehát minden jó, ha a vége jó, az utolsó percben a végére felébredő Dunca még beköszönt egyszer Nenciunak, s eldőlt, hogy 2007 után az idén is Nagyvárad lesz a román vízilabdabajnok.

A nap másik találkozóján a Bukaresti Dinamo 15–7 arányban legyőzte városi riválisát, a Rapidot.

Szántó Á. Zoltán

Tények

Nagyváradi Leonardo VSK–Bukaresti Steaua: 12–9 (2–2, 3–3, 4–3, 3–1). Ioan Alexandrescu uszoda, mintegy 500 néző. Játékvezetők: Radu Nechita (Kolozsvár), Mihai Simion (Bukarest). Emberelőny: 9, illetve 7. Leonardo VSK: Barát – Dunca (2), Baidoc (2) Tarnoveţchi (1), Ridzyk (1), R. Georgescu (1), Kádár (3). Cserék: Kuna – Ungureanu, Zentai (2), Haşaş, A. Creţu, Mălai. Steaua: Nenciu – Cristescu (1), Negrean (2), Mihnea (1), Ghiban, G. Georgescu (3), Stancu. Cserék: Giuclea, Orăşteanu, Goina, Şerbănescu, Drăguşin, Cojocariu (2).