Embercsempészek a pácban

Embercsempészek a pácban
Bihar megye – Két román és nyolc moldáv állampolgárból álló embercsempész-hálózatot lepleztek le a Bihar megyei határrendészek többnapos megfigyelés után.

A hálózat tagjai olyan moldávokat hajtottak fel, akik nyugatra szerettek volna jutni minden áron, s ezért fejenként akár 3–4 ezer eurót is hajlandók voltak fizetni. A határ közelében lévő településekre szállították az ügyfeleiket az ezzel megbízott bandatagok, elszállásolták őket, amíg sikerült beszerezni számukra a hamis vagy hamisított román okmányokat, majd személygépkocsikkal átvitték őket a határon. A rendészek április 19-én csaptak le egy „mozgásba jött” csoportra Biharpüspöki bejáratában, melynek tagjai úgy 15 km-re a mihályfalvi, bárándi határátkelőtől fordultak vissza Nagyvárad felé, talán azért, mert megneszeltek valamit a rajtaütésről.

Cipőbe rejtett iratok

A 28 éves Z. D. által vezetett Opelben és a 30 éves F. B. által kormányzott Citroenben összesen nyolc moldáv, hat nő és két férfi utazott, akikről kiderült, április folyamán különböző dátumokon érkeztek Romániába legálisan, s a schengeni térségbe akartak eljutni dolgozni. A rajtaütés napján találkoztak a két férfival, akik átadták nekik a hamis okmányokat, de utóbb biztonsági okokból visszavették tőlük, s a cipőikbe rejtették. Ott a rendészek meg is találták. A nyolc moldáv ellen tiltott határátlépési kísérlet és okirat-hamisításban való bűnrészesség, a két román ellen pedig egyelőre embercsempészet jogcímén indítottak büntetőeljárást. A nyomozás folytatódik a csempészhálózat felgöngyölítése, a tagok szerepének tisztázása végett, tájékoztatott Mircea Chiorean, a Nagyváradi Határrendészeti Igazgatóság szóvivője.

Zámbó Sipos Mónika