Elzárták a nagymajtényi földgázkutat

Elzárták a nagymajtényi földgázkutat
Húsz nappal azután hogy lángra kapott, sikerült elzárni a nagymajtényi (Moftinu Mare) földgázkutat – tájékoztatott szombat este a Szatmár megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) közleménye.


“Húsz nappal azután, hogy tűz ütött ki, sikerült felfogni a feltörő gázt és elzárni a gázkutat. Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetésével zajló akció két szálon futott: egyrészt el kellett zárni a gázkutat, másrészt biztosítani kellett a helyszínen dolgozók testi épségét’ – írja az ISU közleményében, Az akcióban részt vettek a környező megyék katasztrófavédelmi felügyelőségeinek szakemberei is: Bihar megyéből 77-en, Beszterce-Naszód megyéből 15-en, Kolozs megyéből 5-en, Máramaros megyéből 44-en, Maros megyéből 7-en, Szilágy megyéből 60-an, Temes megyéből 42-en, Szatmár megyéből naponta 45-en. A nagymajtényi földgázkút december 18-án gyúlt meg.

Daniel Dragne, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség főkapitánya azt nyilatkozta, hogy a kutat nem oltották el, mert az azzal a veszéllyel járt volna, hogy ‘robbanékony gázkeverékek’ alakulnak ki, amelyeket esetleg lakott területek fele sodort volna a szél.

www.agerpres.ro