Elvetve a FUEN-kezdeményezés is

Elvetve a FUEN-kezdeményezés is
Az RMDSZ a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés bejegyzésének brüsszeli elutasítása ellenére is belevágna a kezdeményezést támogató egymillió európai aláírás összegyűjtésébe.

Borbély László, a szövetség politikai alelnöke az MTI-nek szombaton elmondta, felvetette az RMDSZ-ben az aláírásgyűjtés feltétlen elindítását, de erről várhatóan csak jövő csütörtökön, a szövetség Állandó Tanácsának ülésén születik döntés.

Borbély László úgy vélte, “nem lenne szabad kihűlni hagyni” azt a szolidaritást, amely az Európai Bizottság által visszautasított javaslatcsomag kidolgozásakor kialakult az európai kisebbségek körében.

“Úgy tudom, hogy az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) is szívesen vállalná, hogy az elutasítás ellenére is nekilássunk az aláírásgyűjtésnek” – fogalmazott Borbély László. Szerinte az aláírásgyűjtés sikere megmutathatná az Európai Uniónak, hogy “nem lehet csak úgy lesöpörni százmillió kisebbségi európai állampolgár akaratát az asztalról”.

Borbély László hangsúlyozta, a kisebbségvédelem kérdése nemcsak magyar, hanem összeurópai ügy. Értelmezése szerint nem lehet kudarcnak tekinteni a polgári kezdeményezés bejegyzésének az elutasítását, hiszen általa közel száz európai kisebbséget állított maga mellé az RMDSZ. “Ez önmagában is siker” – értékelte az alelnök.

Hasonló szellemben nyilatkozott szombaton a maszol.ro portálnak Vincze Loránt, a FUEN RMDSZ-es színekben megválasztott alelnöke. “Valami nagyot kellene lépni, hogy sikerüljön fenntartani az érdeklődést a téma iránt Európában” – fogalmazott Vincze.

A politikus elmondta, a jövő héten ülésezik a FUEN igazgatótanácsa, és a válaszlépésekről az Európai Parlament (EP) frakcióközi kisebbségi munkacsoportjában is lesz vita. A FUEN alelnöke szerint Hans Heinrich Hansen FUEN-elnök levélben készül számon kérni az EU állam- és kormányfőitől az Európai Bizottság elutasító álláspontját.

“The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament’s grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liable for direct or indirect damage that may result from the implementation of the project.”