Elveszett voksok vagy kampány?

Nem tekinti kampánylátogatásnak Markó Béla RMDSZ elnök tegnapi Bihar megyei vizitjét, amelyen több országos vonzatú témáról is szót ejtett.

Úgy véli Markó Béla, az RMDSZ első embere, hogy halad az erdélyi autópálya építése. Tegnap a Bors-Berettyószéplak szakaszt kereste fel Bihar megyei látogatása alkalmával, majd délután Nagyváradon sajtótájékoztatón mondott véleményt. Szerinte nem azért jött épp most, mert választási kampány van, azt állítja, a sztráda-ügy „nem kortesígérgetés, hanem egyszerűen egy szükséges és támogatandó beruházás, amelynek Bors-Berettyószéplak szakasza 2010-ig készen is lehet”. Markó ellentmondott azoknak a véleményeknek, amelyek szerint alig épülget az autópálya, ő azt mondja, elégedett az ütemmel. Azt azonban elismerte, hogy már eddig is évek vesződtek el semmittevéssel a projekt kapcsán.

Voksolás előtt

Szólt azért választási ügyekről is. Úgy látja, a kampány időszakban erősödött a magyarellenes retorika, mivel Marosvásárhelyen és Predeal mellett eltávolították az RMDSZ reklámjait, a PC pedig a törvényhozásban az anyanyelvi oktatás ellen lép fel. Közölte: az RMDSZ nem készített úgynevezett B tervet arra az esetre, ha a november 25-i voksoláson jelöltjeik közül senki nem kerülne be az Európai Parlamentbe, mert úgy ítlik meg, ilyen nem történhet. a választáson induló egyetlen független jelöltre, Tőkés Lászlóra utalva Markó azt állította: „Minden olyan voks elveszett, amelyre a függetlenre adnak le, ugyanis a felmérések szerint nincs esélye a bejutásra”. Van viszont – az RMDSZ elnök szerint – az ő jelöltjeiknek, akiket a tájékoztatón meg is dícsért. Állítása szerint például Frunda György „már bizonyított uniós fórumokon és itthon is”.

Mint ismeretes, a november 25-i EP-választásokkal egyidőben várhatóan népszavazás lesz a választási rendszer reformjáról. Markónak erről az a véleménye, hogy a referendum háttérbe szorítja a választást, s az előbbi amúgy is fölösleges. „E kettős voksolásból nagy fejetlenség elsz a lakosság körében, majd figyeljék meg” – vélte.

Szeghalmi Örs