„Elveszett év lesz az idei” – értékelt Cseke Attila

Cseke Attila szerdán Nagyváradon összegzett. A szerző felvétele
Cseke Attila szerdán Nagyváradon összegzett. A szerző felvétele
Évet értékelt szerdai évnyitó sajtótájékoztatóján Cseke Attila képviselő. Összképet is adott a saját törvényhozói területéről, illetve a 2015-ben benyújtott, általa is szignált tervezetek sorsát összegezte.

Semmi nem történt, semmi nem kezdődött el a közigazgatási decentralizáció terén 2015-ben Romániában, pedig a múlt évnek fordulópontnak kellett volna lennie ilyen tekintetben. Így összegezte szerdán Cseke Attila képviselő Nagyváradon azt, hogy a szakterületén, azaz a közigazgatásban trendszerűen mi jellemezte az elmúlt évet. A helyi közigazgatás mellett példának hozta fel többek között az oktatást is, ahol még mindig „túlterheltek a diákok, fölösleges témákban is terhelnek rájuk anyagot, amit soha nem fognak használni”, és például e téren se zajlott a központosítás lebontása, ahogy más területeken sem. „Románia túlcentralizált, mindenféle tekintetben Bukarest dönt az ügyek túlnyomó többségében még ma is” – mondta. Pedig 2015-ben ezt, azaz a régóta hangoztatott decentralizáció kivitelezését simán meg lehetett volna kezdeni, valóban erre összpontosítva, ugyanis nem terhelte választási kampányolás azt az esztendőt – tette hozzá. A mostanit viszont fogja (tavasz végén, nyár elején önkormányzati, év vége felé pedig parlamenti választás is jön). Ez pedig mindig megköti a hatalom és az ellenzék kezét is, pontosabban semmi komoly, alapos, lényeges változtatásokat igénylő döntésbe, lépésbe nem szoktak belemenni, és a kampányolásra figyelnek minden vonatkozásban. Cseke jelezte is: „Elveszett év lesz az idei, mivel választási év, tehát semmi nem fog történni a decentralizációért”.

Áttekintés

A képviselő áttekintette a 2015-ben benyújtott, általa is szignált tervezetek sorsát. Ezek mindegyikéről, a konkrétumaikról még akkor beszámoltunk, amikor napirendre kerültek, így most azt összesítjük mi is lett ezekkel. Az ANAF-szelvények ügyének megoldását a politikus szerint „lenyúlta a parlamenttől a kormány”, mert a tavalyi 209-es kormányrendelettel intézték, de úgy véli „a vonatkozó gondok visszatérnek majd újra”. A parlament elvetett két általa is kezdeményezett törvényi módosítást. Nevezetesen azt, amelyben a tömbházak hőszigetelési programját kiterjesztették volna a hőellátó rendszerek és fogyasztásmérési mechanizmusok korszerűsítésére, meg azt, amelyben a hulladékszállítás lakossági árának mennyiség szerinti kiszámolását szorgalmazta. Kérdésünkre elmondta: idén újra megpróbálkozik mindkettővel valamilyen formában.
Két másik még tárgyalás alatt van a parlamentben: a valutahitelesek helyzetén könnyítő a Szenátusban van, a történelmi városközpontok felújítási programjára vonatkozó pedig ugyan a szakbizottságban elbukott, de miniszteri ígéretet kapott rá, hogy „valamiképp foglalkoznak a felvetéssel”.
Szintén két tétel van a tavaly elfogadottak listáján: a 271-es számú törvény, amely a befagyasztott közigazgatásbeli posztok újra betölthetőségét teszi lehetővé, és a 272-es, amely a családon belüli erőszak elleni törvényt módosítja, és például kötelezővé teszi, hogy a távolságtartási végzésről az eddig több hónap helyett öt óra alatt értesítenie kell a bíróságnak a rendőrséget, és ez utóbbinak haladéktalanul meg kell kezdenie a gyakorlatba ültetést.

Nem halad az autópálya

A csalódások között említette a képviselő, hogy tavaly sem volt érdemi előrelépés az autópálya térségünkbeli szakaszának építésében sem. „Nem értem az autópálya-kezelő, vagyis a CNADR puhaságát, nemtörődömségét” – mondta, hozzátéve, hogy e szervnek is, akárcsak a kormánynak határozottabban kellene eljárnia a kivitelezést szabotáló cégekkel, akkor is, ha azok külföldiek, azaz ha a szerződésbeli határidőket nem teljesítik, nem dolgoznak, szerződést kell bontani, büntetni, és új kivitelezőket keresni. Jelezte: maga sem tudja, hogy miért nem ez történik, és miért véget nem érő várakozásokba, tárgyalgatásokba fullad minden.

Szeghalmi Örs