Elvekről és nem helyekről tárgyal az MPP

Elvekről és nem helyekről tárgyal az MPP
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt (MPP) közötti együttműködésnek túl kell mutatnia a közelgő európai parlamenti választásokon, hangsúlyozta Nagyváradon tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Biró Zsolt, az MPP elnöke.

A partiumi megyékben is építkezik a Magyar Polgári Párt (MPP), ezért is tartózkodik most Bihar megyében Biró Zsolt, a párt elnöke, aki tegnapi sajtótájékoztatóján kifejtette: már most elkezdik az építkezést, hogy a 2016-ban esedékes választások ne érjék váratlanul a pártot. Mint mondta, nagyon sokan kiábrándultak az RMDSZ politikájából, ugyanakkor az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) sem váltotta valóra ígéreteit, ezért a pártelnök úgy ítéli meg, hogy az MPP-nek Bihar megyében is van jövője. Arra az újságírói kérdése, hogy az EMNP-nek milyen ígéreteire gondol, Biró Zsolt azt válaszolta, hogy 2012-ben az EMNP a harmadik lett a három magyar párt választási versenyében, annak ellenére, hogy igen komoly magyarországi támogatásban részesült. Ugyanígy, a kettős állampolgárság megszerzése elősegítésében végzett munkájához is Magyarországról kapott komoly támogatást, ennek ellenére az MPP és az RMDSZ is legalább annyit tett annak érdekében, hogy az erdélyi magyarok magyar állampolgársághoz jussanak.

Az RMDSZ a csapatkapitány

Ezt követően Biró Zsolt aláhúzta, hogy a párt készül az EP-választásokra, ebben az ügyben tárgyalásokat folytat az RMDSZ-szel. Mint kifejtette: annak érdekében, hogy ne tegyék kockára a magyar képviseletet az EP-ben, a magyar pártoknak együtt kell működniük. Jelezte, hogy az MPP volt az, amelyik évekkel ezelőtt először felvetette az együttműködés lehetőségét a romániai magyar pártok között, és az EP-választások tekintetében ez nem jelentene külön kockázatot, mert a hazai választási törvénnyel ellentétben az EP-választásokon nem nő a bejutási küszöb a választási koalíciók indulása esetében. Friss közvéleménykutatási adatokra hivatkozva elmondta, hogy az RMDSZ támogatottsága jelenleg 4,7 százalékos, ami kérdésessé teszi bejutási esélyeit, ha nem működik együtt az MPP-vel. Arra a kérdésünkre, hogy szerinte a magyar pártok közötti együttműködésbe belefér-e az EMNP is, Biró Zsolt úgy válaszolt, hogy az MPP nyitott az együttműködésre, csakhogy nincs abban a helyzetben, hogy „csapatkapitányt” állítson, utalva ezzel arra, hogy jelenleg az RMDSZ a legnagyobb romániai magyar politikai erő, ezért ő szabhatja meg a feltételeket, „márpedig úgy tűnik, hogy az RMDSZ nem kíván együttműködni az EMNP-vel” – mondta Bíró. A politikus elárulta, hogy az MPP kész a háromoldalú együttműködésre, ennek feltétele azonban az, hogy figyelembe vegyék a 2012. évi választások eredményeit, vagyis azt, hogy az MPP a második legerősebb romániai magyar párt, míg az EMNP csak a harmadik.

Helyek és elvek

Arra a kérdésünkre, hogy az RMDSZ-szel való együttműködés során az MPP meg fog-e elégedni a harmadik, valószínűleg már nem bejutó hellyel a listán, Biró Zsolt azt válaszolta, hogy „mi elvekről, és nem helyekről beszélünk”, a későbbiekben pedig kifejtette: „az esetleges együttműködésnek túl kell mutatnia az EP-választásokon. Egyelőre a tárgyalások elején vagyunk, de a mi álláspontunk világos; mi szövetségben gondolkozunk, míg az RMDSZ ragaszkodik a tulipános listához. Viszont egy szövetség az én értelmezésem szerint akkor működőképes, ha az emberek érzik azt, hogy van egyfajta nyitottság, mert akkor megmozdul az a réteg is, aki közömbös, vagy amelyik kiábrándult az RMDSZ-ből.” Noha az EP-választási lista sorrendjéről Biró nem árult el konkrétumokat, de azt leszögezte, hogy az MPP ragaszkodik ahhoz, hogy az EP-választási listán ne csak az RMDSZ, hanem az MPP logója is szerepeljen. „Egy szövetség akkor lesz hiteles, ha mindenki el tudja fogadni. Az RMDSZ azt mondja, hogy egy huszonhárom éves, jól bejáratott brendről van szó, csakhogy huszonhárom év alatt folyamatosan csökkent a támogatóinak tábora. Lehet azt mondani, hogy az MPP követelései súlyához képest túlzóak, de azt is lehet mondani, hogy az RMDSZ arroganciája visszaüthet” – fogalmazott a pártelnök. Mindazonáltal hangsúlyozta az együttműködés fontosságát, mert mint fogalmazott: „a rossz képviselet is jobb, mint a semmi.” Biró Zsolt egyfajta tesztként tekint az EP-választásokra, mely alkalmat nyújthat arra, hogy az RMDSZ és az MPP között kialakuljon a kellő bizalom. „Nemhiába jött létre az RMDSZ-en kívüli élet. Mi nem az RMDSZ-t dicsérjük, hiszen az alternatíva szükségessége egyértelmű, mint ahogy az is, hogy amikor nemzeti kérdésről van szó, akkor próbáljunk konszenzusra jutni” – zárta szavait a pártelnök.

Pap István