Elutasították a levédési kérelmet

Elutasították a levédési kérelmet
Ki ne emlékezne a tavaly nyáron kirobbant botrányra, amely a Szent László Napok nevének és logójának, illetve arculati elemeinek levédésére vonatkozott az Állami Találmányi és Védjegyhivatalnál (OSIM). Tavaly decemberben született döntés az ügyben, de csak most szellőztették meg.

A Magyar Távirati Iroda egy magyar napilap internetes oldalán megjelent cikket idézve beszámol arról, hogy az OSIM elutasította a Szent László Napok főszervezője, a Szent László Egyesület által benyújtott kérelmet, amely a tavaly nyáron első alkalommal megszervezett rendezvénysorozat nevének és arculati elemeinek levédésére vonatkozott. Az indoklás szerint egyházi szimbólumokat és elnevezést nem lehet bejegyeztetni. Zatykó Gyula, az esemény főszervezője azt nyilatkozta az MTI szerint: valószínű, hogy az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ilyen irányú kérelmét is elutasította a védjegyhivatal.

Mint ismeretes, a botrány akkor robbant ki, amikor a Szent László Napok szervezőinek tudomására jutott, hogy az RMDSZ kérte az OSIM-tól a Szent László Napok nevének és logójának levédését. Még nem lehet tudni, hogy az illetékesek fellebbeznek-e a döntés ellen, mindenesetre erre még három hónap áll rendelkezésre a döntés közlésétől számítva. Szerkesztőségünk utánajárt az ügynek, megszólaltatva az érintetteket is.

Az előzmények

Tavaly nyáron, alighogy véget értek a Szent László Napok rendezvényei, az esemény főszervezői felháborodva tudatták: az RMDSZ benyújtott egy kérvényt az Állami Találmányi és Védjegyhivatalhoz, melyben kérte a rendezvény logójának és egyéb arculati elemeinek levédését. Erre akkor derült fény, amikor az esemény főszervezője, a Szent László Egyesület is benyújtotta védjegyvédelmi szándékát. Követelték az RMDSZ-től, hogy vonja vissza „tudatos lopási szándékkal benyújtott igénylését”. Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének tavaly július 18-i közleménye szerint Szent László király kultuszának első számú ápolója a Nagyváradi Római Katolikus egyházmegye. Leszögezték: ha a hivatalnál elfogadják a védjegykérelmet, akkor azt ingyenesen átadják a katolikus egyházmegyének. A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség is közleményt adott ki, mely szerint már akkor fenntartással éltek az említett rendezvénnyel kapcsolatban, amikor a szervezők első alkalommal tájékoztatták őket a kezdeményezésről. A püspökség szerint „nem ajánlatos és félreérthető egy profán rendezvényt olyan elnevezéssel illetni, amely kimondottan a katolikus egyház hagyományához és gyakorlatához tartozik”. Persze ezt követően tavaly július, augusztus folyamán több levél, közlemény stb. érkezett szerkesztőségünkbe. A felfokozott politikai hangulat, a másik fél teljes semmibevétele, a nyugodt, higgadt, de határozott álláspontok hiánya csak tovább mélyítette a helyi magyarság szekértáborai közötti szakadékot.

Az akkori „harci lendület” aztán alábbhagyott, a tavaly nyári politikai csörték zaja is csendesedett valamelyest, de a tavaly decemberi OSIM-döntés az ügyben minden bizonnyal újra felkorbácsolhatja a kedélyeket. Történt ugyanis, hogy a Magyar Távirati Iroda január 13-i, esti cikke szerint Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője, aki az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) partiumi régióelnöke is egy magyar lapnak elmondta, hogy az OSIM elutasította az ő védjegykérelmüket.

Az OSIM indoklása szerint egyházi szimbólumokat és elnevezést nem lehet bejegyeztetni. Szent László kultuszának ápolása a római katolikus püspökség feladata. Mivel egy vallási szimbólumról van szó, azok a csoportok, társulások, szervezetek, politikai pártok, melyek le akarják védetni a Szent László elnevezést, csak az egyház írásos jóváhagyásával tehetik ezt meg. A cikk szerint Zatykó valószínűnek tartotta, hogy elutasító határozatot kapott az RMDSZ Bihar megyei szervezete is a védjegyhivatal részéről.

Szent László Napok idén is

Megkerestük az ügyben a Szent László Egyesületet is. Mészáros Tímea sajtófelelős a következőket nyilatkozta szerkesztőségünknek: „Amint a sajtóban már megjelent, a védjegyhivatal visszautasította a nagyváradi Szent László Napok logójának és elnevezésének a levédését, a döntés pedig még 3 hónapig fellebbezhető. Mérlegeljük a fellebbezés lehetőségét. A döntéstől függetlenül a fesztivál neve és annak logója szabadon használható, tehát nincs akadálya annak, hogy 2014-ben ezen a néven és ezzel az arculattal szervezzük meg rendezvényünket. A Szent László Egyesület két beadvánnyal is élt a védjegyhivatalnál: egyrészt kértük a név és a logó levédését, másrészt megtámadtuk az RMDSZ ugyanerre vonatkozó, előttünk benyújtott beadványát. A levédésre vonatkozó kérelmünket a védjegyhivatal csak részben utasította vissza, ebben különbözik az RMDSZ-nek küldött választól, amelyben teljesen visszautasítják a levédési kérelmüket. A második beadványunkra – az RMDSZ kérelmének megtámadására – is megérkezett a válasz. Ebben a védjegyhivatal elismeri, hogy a Szent László Napok, mint szellemi termék a Szent László Egyesületet illeti meg, ugyanakkor megemlíti, hogy vallási szimbólumokat és elnevezéseket nem lehet bejegyeztetni, használatuk azonban nem tiltott. Fontosnak tartjuk tisztázni, hogy mi nem vallási szimbólumot akarunk levédetni, hanem egy rendezvény elnevezését, amiben benne van Szent László neve. Nem szokatlan dolgot kértünk, hiszen számtalan precedens van erre, például Szent György esetében. Míg jogerős döntés nem születik, addig továbbra is használhatjuk az elnevezést és a kollégánk által készített logót. Folytatjuk tehát a megkezdett munkát és az idén július 26–29. között tartandó Szent László Napok szervezését. Körvonalaztuk már a programot, és mindeközben gyűjtjük a támogatókat, hogy a tavalyi 30 ezernél is több embert sikerüljön megszólítani. Csak remélni merjük, hogy az RMDSZ által mesterségesen előidézett levédési botrány nem fog oda vezetni, hogy rászerveznek a tavaly a Szent László Egyesület által szervezett és osztatlan sikerrel lebonyolított Szent László Napokra”.

Az egyház feladata

Szabó Ödön képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke kifejtette: ha igaz, hogy az OSIM elutasította a Szent László Egyesület kérését, akkor ez a döntés az RMDSZ álláspontját erősíti meg. – Szent László kultuszának ápolása az egyház feladata, és nem egy civil szervezeté. Az egyháznak kizárólagos joga használni a szentek kultuszának ápolását. Egyházi szimbólumokat nem lehet profán rendezvényeken felhasználni. Szent László Napokat sem lehet szervezni kultuszápoló célzattal, csak az egyháznak – nyilatkozta Szabó Ödön, elmondva azt is: részleteiben még nincs tudomása a dolgok alakulásáról, de amikor lezárul a folyamat, s egy jogi álláspont is születik, akkor részletesen is beszámol majd az ügyről.

Rais W. István