Elutasította az alkotmánybíróság a referendumtörvény módosítása ellen benyújtott óvást

Elutasította az alkotmánybíróság a referendumtörvény módosítása ellen benyújtott óvást
Elutasította az alkotmánybíróság a referendumtörvényt módosító tervezet ellen benyújtott óvást – közölték a taláros testülethez közel álló források az AGERPRES hírügynökséggel.


A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) április 4-én jelentette be, hogy a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Népi Mozgalom Párttal (PMP) közösen alkotmányossági kifogást emel a referendumtörvényt módosító tervezet ellen. Az USR szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) az államfő jogkörének csorbítására használja fel a család alkotmányos meghatározásának módosítására vonatkozó állampolgári kezdeményezést.

“A PSD-nek immár másfél éve az az egyik mechanizmusa, hogy gyengíti a többi intézményt, abban a reményben, hogy a parlamenten és a kormányon keresztül a magyarországi és lengyelországi modell felé közeledhetünk” – vélekedett akkor Dan Barna, az USR elnöke.
A népszavazás szervezését és lebonyolítását szabályozó, 2000/3-as törvényt módosító jogszabály értelmében az alkotmánymódosítást célzó referendumot 30 napon belül meg kell szervezni attól számítva, hogy a parlament elfogadta az erre vonatkozó indítványt. A tervezet gyakorlatilag megfosztja az államfőt attól a jogától, hogy döntsön egy népszavazás kiírásáról.

A képviselőház december végén fogadta el a törvényt, Klaus Iohannis államfő pedig március 14-én visszautalta a parlamentnek megfontolásra. A törvény újratárgyalását azonban a szenátus is, majd döntő kamaraként a képviselőház is elutasította. Április 18-án Klaus Iohannis államfő közölte, hogy nem hirdeti ki a referendumtörvényt abban a formájában, ahogy azt elküldték az Államelnöki Hivatalhoz, majd hozzátette: alkotmányossági kifogást emel a törvénnyel kapcsolatban. Az államelnök kifejtette: elégedetlen a törvény bizonyos vonatkozásaival, ezért normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól.

www.agerpres.ro