Elutasította a MOL, a Rompetrol és az ENI keresetét a bukaresti ítélőtábla a kartell-bírság ügyében

Elutasította a MOL, a Rompetrol és az ENI keresetét a bukaresti ítélőtábla a kartell-bírság ügyében
Elutasította első fokon a MOL Románia, a Rompetrol Downstream, és az ENI Romania keresetét a bukaresti ítélőtábla, amelyben az olajipari cégek a román versenyhivatal által kartellezés miatt kiszabott rekordméretű bírság eltörlését kérték – közölte hétfőn a Hotnews hírportál. Az érintetteknek – a határozat kézbesítésétől számítva – öt nap áll rendelkezésükre, hogy fellebbezzenek.

A Mol Nyrt. hétfőn az MTI érdeklődésére közölte: a bírósági döntést a MOL Románia – amint annak indokolással ellátott közzététele megtörténik – megfellebbezi.

A román versenyhivatal januárban több mint 200 millió eurós bírságot rótt ki hat romániai olajipari cégre, arra hivatkozva, hogy 2008-ban, a versenyjogi szabályok megsértésével megegyeztek az ECO Premium néven ismert, ólompótló adalékanyagot tartalmazó benzinnek a forgalomból való egységes kivonásáról. A legnagyobb, 85 millió eurós bírságot a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező OMV-Petromra szabták ki. A bírság mértéke a kartellezésért büntetett cégek 2010-es bevételeinek 3 százaléka – közölte januárban Bogdan Chiritoiu, a román versenyhivatal vezetője. A Hotnews szerint a bukaresti ítélőtábla már korábban megalapozatlannak találta és elutasította azt a keresetet, amelyet az OMV Marketing nyújtott be a versenyhivatal határozata ellen. A bírság eltörlését kérte az OMV Petrom és Lukoil is: ezeket a ügyeket még nem tárgyalta a bukaresti ítélőtábla. A Mol Románia a román versenytanács határozatát arra hivatkozva támadta meg a bukaresti fellebbviteli bíróságon, hogy “az Eco Premium kivonása a termékportfolióból egyéni üzleti döntése volt, nem pedig a versenyjog megsértését eredményező megállapodás vagy összehangolt magatartás eredménye”. A cég emlékeztetett arra, hogy az ECO Premium-eladások folyamatosan csökkentek 2008-ig, összhangban az ezt az üzemanyagtípust használó idősebb gépjárművek számának csökkenésével. A román versenyhivatal döntése értelmében, a Mol Romániát 18,5 millió euróra büntették, ami a vállalat 2010. évi üzleti forgalmának 3 százaléka.