Elutasította a képviselőház a mezőgazdasági miniszter elleni egyszerű indítványt

Perte Daea
Perte Daea
Elutasította szerdán a képviselőház a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által a mezőgazdasági miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt.


150 képviselő szavazott az indítvány ellen, 93-an támogatták azt, húszan tartózkodtak. A dokumentumban a liberálisok hangsúlyozzák, Petre Daea mezőgazdasági miniszter okolható azért, hogy Romániában végezte a legnagyobb pusztítást az afrikai sertéspestis, mert “katasztrofálisan kezeli” a járványt, amely már 13 megye több mint 200 települését érinti. A kezdeményezők szerint a mai napig sem tudni pontosan, hogy milyen összegű kártérítést nyújt az állam a sertéspestis okozta károkért.

Az indítvány keddi vitáján a tárcavezető rámutatott, “világpremier lenne, ha Romániában egyszerű indítvánnyal vissza lehetne szorítani a vírust”.

“Ezt a vírust nem Daea és nem a Dăncilă-kormány keverte ki egy mozsárban, hogy szétszórja az országban” – fogalmazott.

A miniszter részletes grafikon bemutatásával illusztrálta az alsóház plénuma előtt, hogy a mezőgazdasági minisztérium az állam más intézményeivel karöltve milyen intézkedéseket hozott az afrikai sertéspestis visszaszorítása érdekében, és hangsúlyozta, a betegséggel szemben Lengyelország, Lettország, Litvánia, Észtország, Oroszország, Fehéroroszország, Grúzia, Ukrajna, Csehország, Magyarország, Bulgária és legutóbb Belgium is tehetetlennek bizonyult.

www.agerpres.ro