Elúszhat az uniós pályázat

A tartózkodások miatt veszélybe került a műemléképület felújítása
A tartózkodások miatt veszélybe került a műemléképület felújítása
Szatmárnémeti Helyi Tanácsa tegnap rendkívüli ülésre gyűlt össze, hogy az egykori Popular mozi épületének bérléséről döntsön.

A helyi tanácsi határozat szükséges ahhoz, hogy a Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 program keretében be tudják nyújtani január 31-én az ingatlan felújítására kidolgozott pályázatot a nyíregyházi partnerekkel. A pályázat által egymillió eurós támogatást nyerne az önkormányzat Szatmárnémeti egyik műemléképületének felújítására. Ilyés Gyula polgármester elmondta, hogy az 550 ezer euróra becsült épület haszonélvezői jogának igényléséről kell döntsenek a tanácsosok. Mivel az ingatlan alatti terület tulajdonjogát illetően maradtak tisztázatlan kérdések, az önkormányzat nem vásárolhatja meg az épületet. A tegnapi tanácsülésen csupán ez az egyetlen napirendi pont szerepelt, ám a tanácsosok másfél órát tanácskoztak, tárgyaltak és hoztak különböző módosításokat az eredeti határozattervezethez képest.

 

Elbukott az indítvány

A jogi és a költségvetési bizottság kezdeményezésére bekerült a határozattervezetbe, hogy az épületet 20 éves időtartamra, havi 2000 euróért bérelné a tanács, melyben a felújítást követően a „Szatmár megyei céhek székházát” szeretnék kialakítani. A tanácsosok több módosítást követően szavaztak arról, hogy jóváhagyják-e a bérlési jogot. A szavazás eredményeként az indítvány elbukott, mivel több tanácsos is hiányzott, és három PSD-s, illetve egy PDL-s tanácsos tartózkodott, így a határozattervezet nem kapta meg a szükséges, 16 igen szavazatot.