Eltérítették a magyar iskolákra szánt pénzt

Eltérítették a magyar iskolákra szánt pénzt
Arra hivatkozva, hogy nem arra kapott pénzt a megyei önkormányzattól, amire kért, ezért nem az Ady és a Szacsvay iskolákra, hanem a Traian Vuiára költi a kapott összeget a város. A tegnapi helyi tanácsülésen tárgyalt tervezet nagy vihart kavart.


A nagyváradi helyi tanács a tegnapi költségvetés-kiegészítéssel vette át úgymond azt a 270 ezer lejt, amit a Bihar Megyei Tanács adott célirányosan az Ady Endre Líceum fűtésrendszerének a felújítására, a Szacsvay Imre Általános Iskola homlokzatának a felújítására, valamint a váradi szlovák római katolikus parókia felújítására. A tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Ilie Bolojan polgármester azzal indokolta a döntést, hogy a város nem költhet pénzt más tulajdonában lévő ingatlanra, mint ahogy jogvita alatt álló épületre sem. Ezért a két magyar tanintézményre kapott pénzből a Traian Vuia iskolába vásárolnak bútorzatot. A tegnapi helyi tanácsülésen elsőként tárgyalt tervezet, mint az várható volt, nagy vihart kavart. Kirei Melinda etnikai diszkriminációval vádolta a városvezetést, amikor jogi aggályokat vet fel a két iskolára költendő összegek kapcsán, majd javasolta, hogy ne térítsék el a megyei tanácstól célirányosan kapott összeget, hanem adják vissza a tanácsnak, vagy tegyék félre mindaddig, amíg nem tisztázódik az, hogy jogszerű-e a pénzt a két szóban forgó iskolára fordítani, mint ahogy ilyesmi már több más esetben is megtörtént.

Bolojan bekeményített

A tanácsos felszólalását hallva, illetve azt látva, hogy a tanácsülésen az Ady líceum többtucatnyi diákja is eljött néhány tanár kíséretében, Ilie Bolojan polgármester a megjelent tiltakozókhoz intézve szavait kijelentette: „önöket élő pajzsként rendelték ide egy etnikai minidráma eljátszására.” A továbbiakban kifejtette, hogy a Bihar Megyei Tanács évente egyszer fogadja el a költségvetését, ilyenkor ad pénzt azoknak a községeknek, amelyek kérnek tőle. A nagyváradi önkormányzat nagyszabású beruházásaira, például a Biharpüspökit elkerülő út építésére kért anyagi támogatást a megyétől. „Ahol nem a PSD-ALDE kooperatíva polgármesterei vannak, a megyei tanács nem arra adott pénzt, amire a helyi bizottságok támogatást kértek, hanem arra, ami bennük felötlött” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy az épületek tulajdonosainak kötelességük a hőközponttól számítva az épület belső közműházait karban tartani, ezért törvénytelen lenne a város részéről, ha pénzt adna a római katolikus püspökség tulajdonában lévő Ady Líceum épületére. „A város bérleti díjat fizet a tulajdonosoknak, méghozzá akkora összeget, hogy egyetlen havi bérleti díj elég kell legyen arra, megoldódjon ez a probléma” – tette hozzá. A Szacsvay iskola ügyében elmondta: „mi megkíséreltünk megegyezést kötni a római katolikus püspökséggel, hogy felújítsuk az épületet, mert a törvény nem engedi, hogy beruházzunk egy jogvita alatt álló épületbe. Ha a polgármesteri hivatal garanciát kapna arra, hogy megtérítik neki a költségeket, amennyiben végül elveszíti a pert, akkor ez törvényes lenne, de mivel a per még tart, egy ilyen megegyezés felhasználható lehetne a perben. Ezért nem kötöttük meg a megegyezést, mert szeptemberben lesz a következő tárgyalás”. Majd Kirei Melindához intézve szavait így fogalmazott: „üzenje meg Pásztor Sándornak, hogy intézkedjenek, hogy szálljanak le repülők a nagyváradi reptérre, mert a magyar etnikumú váradiaknak is szükségük van nemzetközi összeköttetésekre. Ha ennyire érdeklik őket a Bihar megyei magyar nemzetiségű polgárok, akkor üzenje meg neki, hogy nem gyűjtik össze a Bihar megyei szemetet, és az embereknek nincs szemétgyűjtő rendszerük. Amikor befejeződik a per a katolikus egyházzal, az önkormányzat azonnal megkezdi a Szacsvay iskola felújítását. Ha azok a hívek, akik itt vannak, elmennének az iskola tulajdonosához, akkor sikerülne meggyőzniük őt, hogy a bérleti díjat a fűtésrendszer megjavítására fordítsák” – ironizált a polgármester, végezetül megjegyezve: „Nincs értelme visszatéríteni ezt a pénzt a megyei tanácsnak, mert amúgy is rosszul osztotta el az idei költségvetését”.

Válaszok nélkül

Válaszreakciójában Kecse Gabriella RMDSZ-es tanács elmondta, hogy a városvezetés régóta tud az iskolák problémáiról, de megoldási javaslattal nem állt mindeddig elő. „Jön a tél, most hétszáz magyar gyerek ül majd a hidegben? És a Szacsvay iskolába járó kétszáz gyerek élete veszélyben foroghat?” – fogalmazott, majd megjegyezte, hogy az iskolát és a környékbeli lakókat ellátó hőközpont nem a katolikus püspökség, hanem a város tulajdonában van, majd lapunkat idézve hívta fel a figyelmet arra, hogy a Szacsvay iskola udvarát leaszfaltozza az önkormányzat. „Az iskolaudvarnak ugyanaz a tulajdonosa, mint az épületnek. Nem értem ezek után, hogy aszfaltozni miért tud az önkormányzat? Legalább egy hálót tegyenek az épületre, ha már nem újítják fel, hogy a vakolat ne essen az ott járók fejére” – mondta. A megjelent diákok megtapsolták Kecse Gabriella hozzászólását. Mircea Malan alpolgármester erre reagálva elmondta, hogy a Bémer (Ferdinand) tér felújítása során a fűtésrendszert is felújítják és minden ottani hőközpontot megszüntetnek, helyettük minden épülethez hőszolgáltató modult tesznek, ezért illogikus beruházni egy olyan hőközpontba, ami évek múlva már nem fog létezni. Kirei Melinda a továbbiakban arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak magyarok járnak az Eminescu (Szaniszló) utcán, tehát nemcsak a magyarokat fenyegeti az a veszély, hogy a fejükre esik a vakolat, Pető Dalma pedig azt tette szóvá, hogy ha a megyei tanácstól kapott összegek nem használhatók javításra, de bútorzat vásárlására igen, akkor miért nem az Ady líceum és a Szacsvay iskola számára vásárolnak bútorzatot? Ezekre a kérdésekre nem adott választ senki a városvezetés részéről.

Példa nélküli

Szabó József, Bihar megye menedzsere a tanácsülés után arra hívta fel a figyelmet, hogy az Ady líceum hőközpontja bár az iskola pincéjében van, de a város tulajdona, és nem kap a városi fűtésrendszertől megfelelő nyomású meleg vizet, ezért nincs meleg az iskolában, és a környékbeli épületekben sem. Ebből a pénzből a városi hálózat és a hőközpont közötti részt kellene felújítani, vagyis az iskola belső udvarát kell felásni, és ki kell cserélni a Hőszolgáltató vállalat tulajdonában lévő csöveket.

A maga során megkeresésünkre válaszolva Pásztor Sándor megyei tanácselnök kifejtette: a Szacsvay iskola felújításának a dokumentációját készítik elő, ennek a dokumentációnak az összeállítására adott pénzt a megyei tanács. Mint mondta, folyik az egyeztetés a katolikus egyházzal arról, hogy sikerüljön olyan megoldást találni, minek nyomán lehetőség nyílna arra, hogy felújítsanak olyan épületet, amelynek a jogviszonya nem tisztázott.

„Az Adyban évek óta nagyon gyenge a fűtés, a város ezt a problémát egész egyszerűen elengedi a füle mellett” – folytatta a tanácselnök, hozzátéve, hogy éppen emiatt az iskola vezetősége a megyei tanácsot kérte meg, hogy segítsen. Ennek nyomán mérték fel a helyzetet, és állapították meg, hogy a munkálat mintegy 180 ezer lejbe kerül, míg a város egy hónapban valamivel több mint 20 ezer lej bérleti díjat fizet az Adynak, tette hozzá. A munkálat pedig 180 ezer lejbe kerül. Pásztor Sándor nem tudta megmondani, milyen jogi lépéseket tervez majd a megyei tanács, „mert ilyesmire nem volt még példa, hogy a célirányos összeget egy helyi önkormányzat másra költsön, mint amire kapta. Nem normális az, hogy az önkormányzat pénzt kap, és azt gondolja, hogy azzal a pénzzel azt csinál, amit akar. A szlovák katolikus parókiára adott pénzt nem térítették el, mert az nem magyar probléma. Itt sem lett volna probléma, ha román iskolának adtuk volna a pénzt” – fogalmazott Pásztor.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .