Eltávolították néhány szervét és szövetét

Nagyvárad – Kedden két orvoscsoport érkezett a Megyei Kórházba, hogy kivegye egy, az agyhalál állapotában levő nőnek a szerveit. Az illetékesek szerint az asszony gesztusa legkevesebb tizenhárom személynek az életét mentheti meg.

A nagyváradi asszony éppen néhány nappal ezelőtt kérte azt férjétől és gyermekeitől, hogy abban az esetben, ha a klinikai halál állapotába kerül, a szerveit ajánlják fel nemes célokra. Az elhunyt egyébként életerős, makkegészséges személy volt, aki mindig segített a körülötte levőkön. Semmifajta jelei sem mutatkoztak a bekövetkezendő tragédiának, vagyis annak, hogy hétfő reggel álmában agyvérzést kap és többé nem ébred fel. Mivel az orvosok szerint nem volt esélye a túlésre, a családtagok beleegyeztek abba, hogy az akaratának megfelelően néhány szervét és szövetét kivegyék, és átültetés céljából felajánlják olyan betegeknek, akik talán enélkül éveket kellett volna várjanak hasonló esélyre.

Másfél napon keresztül az asszonyt csupán gépek tartották életben. Kedden kolozsvári és bukaresti orvosok érkeztek a Megyei Kórházba, hogy több mint négy órás bevatkozás során eltávolítsák a kivánt szerveket és szöveteket. Sajtóinformációk szerint az elhunyt máját keddről szerdára virradó éjszaka már át is ültették egy bukaresti páciens testébe, a veséit pedig két kolozsvári beteg fogja megkapni. Az illetékesek szerint az asszony nemes gesztusa legkevesebb tizenhárom személynek az életét mentheti meg, illetve esély kinál számukra a normális életre.