Eltanácsolták erdélyi útjától Fodor Gábort

“Nyílt levél az SZDSZ-es turistákhoz” című dokumentumában eltanácsolja erdélyi útjától a pénteken Tusnádfürdőre látogató Fodor Gábort egy ifjúsági szervezet. Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) arra kéri a liberális küldöttséget, hogy “legyenek szívesek, ne látogassanak ide, ne kezdjék el lerombolni azokat a bástyákat, melyek eddig meg tudtak tartani bennünket közösségként.”

A szervezet nyílt levele arra a szabaddemokrata bejelentésre reagál, mely szerint Fodor Gábor elnökké választása utáni első hivatalos külföldi útjára Erdélybe utazik. A párt elnöke Tusnádfürdőre megy, ahol egy ifjúsági táborban az RMDSZ politikusaival találkozik.

A “Fodor Úr, Eörsi Úr, Szent-Iványi Úr és Társaik!” megszólítással induló levél fogalmazása szerint az SZDSZ-es politikusok számára külföld az, ami magyar föld volt ezer éven át. “Mindaz, amit Erdély jelképez és jelképezett a századok során, idegen értékek véletlenszerű halmaza az Önök számára” – írja, hozzátéve, hogy az erdélyiek “előbb látnák a hátuk közepét, mint Önöket”. AZ EMI kijelenti: az SZDSZ politikusok Erdélyben külföldinek számítanak, az SZDSZ emlegette külföldnek pedig Bukarestet javasolják, ahol “folyamatosan zajlik a nemzeti tőzsdézés”.

Az ifjúsági szervezet a szabaddemokrata és a szocialista politikusok erdélyi látogatásait korábban is hasonló tartalmú levélben “üdvözölte”, Eörsi Mátyást pedig tavaly nem engedték előadást tartani a Sapientia Tudományegyetem kolozsvári épületében.

Kapcsolódó cikk: