Elszúrt régiófejlesztés mindenütt

Elszúrt régiófejlesztés mindenütt
Bihar megyei központú fejlesztési régiót akar egységesen minden itteni párt. Az RMDSZ a régiók megrajzolására készít tervet közben, mert a mostaniak inkább visszahúznak mindent.

 

Inkább visszafejlesztési régiók, semmint fejlesztésiek azok, amelyek jelenleg működnek Romániában. Pontosabban épp, hogy nem működnek: rosszul vannak ugyanis megrajzolva, és nem érik el céljukat. Mint ismeretes, az EU előírásainak megfelelően új régiósítást készít elő mostanság a bukaresti hatalom. Azonban az USL-kormány sem az önálló székelyföldi régióba nem hajlandó beleegyezni, sem egy logikusan megrajzolandó partiumi régióban nem gondolkozik jelenleg. Ezt a témakört érintette csütörtöki váradi tájékoztatóján Cseke Attila képviselő.

Projekt és közösködés

A politikus adatsorokkal igazolta, hogy a most létező régiók működésképtelenek. Az egész országban csak a bukaresti fejlesztési térség egyes gazdasági mutatói vannak az EU-átlag fölött, a többiek mélyen alatta. A régiók célja épp a leszakadások csökkentése, a gazdasági fejlesztés – ám a jelenleg létező romániai régiók azok hibás kialakítása miatt épp ennek az ellenkezőjét eredményezik. Így a jelenlegi fejlesztési politikai is hatástalan. A mostani régiók között az országon belül 111 százalékos eltérés is mutatkozik, ami az egyes ilyen térségeken belüli, egy főre eső évi GDP-értéket illeti. Ami Bihart és zónáját illeti, itt is évről évre kevesebb az egy főre eső GDP, azaz fejlődés helyett elszegényedés van.

Mindezek miatt kisebb régiók kellenek most, amikor újrarajzolják majd ezek térképét. Cseke szerint egy-egy ilyennek legfeljebb három-négy megyéből kellene állnia. Bejelentette: az RMDSZ szakértőkkel dolgoztatja ki éppen a vonatkozó javaslatát, amely számadatokra épül majd. Az ő elképzelésük szerint Szilágy, Szatmár, és Bihar alkotna egy régiót, az utóbbi lenne a központ, Nagyvárad révén. Támogatja ezt például a PNL itteni vezetése is, csak ők még Máramarost is „bevennék a csapatba”. Cseke Attila szerint összefogás körvonalazódik megyei szinten a pártok között, hogy Bukarestben ezt az elképzelést képviseljék. Mint mondta, azért is körültekintően kell eljárni, mert a most meghatározandó térségek 20–40 évig léteznek majd. Fontosnak tartja, hogy Kolozs megye ne legyen része az itteni képletnek, az más régióhoz tartozzon, mivel egyébként inkább visszahúzó lenne Bihar számára, ugyanis ilyen esetben Kolozs fejlődne inkább. Az RMDSZ-en belül Szilágy és Szatmár ilyen politikai színezetű vezetői is támogatják a jelzett régiót. Más pártok szintén megyéken átívelő összefogást készítenek elő, mielőtt előterjesztik közös javaslatukat Bukarestben.

Cseke hozzátette még: e témakör mellett nem szabad megfeledkezni a decentralizációról, sőt ez – a közintézmények helyi kézbe adása kormányfelügyelet helyett – első lépése lenne az új régiók kialakításának, legalábbis ideális esetben.

Szeghalmi ÖrsA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .