Elszámolta magát a technokrata kormány!?

Mados Attila és a vízházólat építésvezetője: mikor lesz folytatás?
Mados Attila és a vízházólat építésvezetője: mikor lesz folytatás?
Veszélybe került a bihardiószegi új vízhálózat munkálatainak befejezése 2016-ban, a kormány hibás döntései miatt. Ezt mondja Mados Attila polgármester, aki a fejlesztési minisztériumhoz fordul.

Diószeg 2015-ben több mint 2.500.000 lej kormánytámogatást kapott, míg ebben az évben csupán 900.000 lej értékű kivitelezett munkát számolt el számunkra a kormány, tudtuk meg Mados Attila polgármestertől. Ezzel eddig nem is lenne gond, tette hozzá, csakhogy szeptember elején a kormány küldött egy értesítést az önkormányzatoknak, akik a 28-as kormányrendelet alapján kapnak infrastruktúra fejlesztésre összegeket, hogy szeptember 23-tól felfüggesztik a munkálatok elszámolását és támogatását. “Valós cél volt számunkra, hogy ez évben befejezzük és átadjuk az új vízhálózati rendszert, hiszen a múlt év folyamán több mint felét végeztük el a munkának. Jelen pillanatban 75%-ban van a munka elvégezve, most is zajlanak a munkálatok, épp az új víztartály betonozása történik, illetve a kereszteződésekben kötik össze a rendszert azért, hogy minél hamarabb tudjuk a nyomáspróbát és az új hálózat fertőtlenítését elvégezni. Elfogadhatatlan, hogy az egész országban leállítsák szeptember végétől a munkálatokat, hiszen így több ezer munkahely kerül veszélybe a téli ünnepek előtt, másrészt pedig a munkálatok konzerválása is azzal a veszéllyel fenyeget, hogy minőségileg leromlik”, fogalmazott a polgármester.

Be kellene fejezni

Mados Attila kifejtette: ugyancsak a nem kiszámítható kormánytámogatás miatt állt le településükön a szennyvízhálózat kiépítése, amely szintén 70%-os kivitelezési szinten van, és már több mint másfél éve azon dolgoznak, hogy újra kiírják a közbeszerzést és folytassák, ám mindez hihetetlen komplikált jogi procedúra. “A legrosszabb az egészben, hogy több hónapot dolgoztunk, hogy hitelt vegyünk a fel munkálatok befejezésére, amely hitelt végül nem hívtuk le, mert arról biztosítottak minket, hogy van pénz, augusztusban visszamondtuk a hitelt ahhoz, hogy szeptember elején értesítsenek: még sincs több pénz. A technokrata kormánynak, úgy gondolom racionálisan kell tevékenykednie és ésszerű döntéseket kell hoznia úgy, hogy egyrészt gazdasági növekedést támogató intézkedéseket hozzon, azaz nem állíthatják le az utolsó negyedévben az állami támogatással megvalósuló beruházásokat, másrészt azokat a munkálatokat, melyeket év végéig be lehet fejezni, azokat finanszírozzák. Kérni fogjuk átiratban a fejlesztési minisztériumot, hogy támogassák továbbra is a diószegi vízhálózat befejezését több okból is. Első és legfontosabb, hogy lejár a szerződésünk év végén a kivitelezővel, második az ez évben befejezhető munkálatokat nincs értelme áttolni a jövő évre, hanem be kell őket fejezni és újabb projekteken dolgozni. Kérni fogjuk ugyanakkor ezen álláspont továbbítását a Bukarestben minket képviselő honatyáinktól is”, mondta el lapunknak Mados Attila.

Rencz Csaba