Elszabotált előválasztás

Marosvásárhely előválasztást szeretne! Felmérések szerint ezt a város magyarságának mintegy 85 százaléka szorgalmazza.

Ezt igazolják vissza a Magyar Polgári Párt aktivistái is, akik lassan egy hete tartó figyelemfelkeltő akciójukkal szeretnének rávilágítani arra, hogy Marosvásárhely esetében csakis egyetlen, közös magyar polgármester-jelölt veheti fel sikeresen a harcot a jelenlegi városvezetővel. Annak érdekében, hogy ez a jelölt minden marosvásárhelyi magyar közös jelöltje legyen elengedhetetlen az összmagyar előválasztások megszervezése. Ez evidencia, ennek ellenére az RMDSZ erről nem vesz tudomást, a szövetség főtitkár-helyettese Székely István pedig kijelenti: „Marosvásárhelyen nem lehet nyerni!”. Ezen a szinten nem beszélhetünk tévedésről és buta elszólásról, sokkal inkább tudatos „kiszivárogtatásról”. Kijelentésével az RMDSZ főtitkár helyettese nem csak a vereségre készíti fel Marosvásárhely magyarságát, ami önmagában is bűn, hanem egy olyan pesszimista forgatókönyvet vázol, amelynek demoralizáló hatása, a biztos vereségen túl, hosszú időre visszaveti a város magyar közösségének egészséges nemzettudatát, felerősíti a kisebbségi sorsból adódó másodrendűségi életérzést ezáltal pedig tovább fokozza az asszimilációs folyamatot!

 

Ilyen körülmények között nem lehet a felelősséget azokra hárítani, akik első pillanattól kezdve a megegyezés fontosságát hangsúlyozták. Emlékeztetőül: a Magyar Polgári Párt marosvásárhelyi és Maros megyei szervezete a Marosvásárhelyi Kerekasztal megbeszélései alatt mindvégig egy köztiszteletnek örvendő, magas népszerűségi mutatókkal rendelkező, pártok felett álló, független személy indítását szorgalmazta. Mivel e próbálkozás a magyar pártok elutasító magatartásába ütközött, nem marad más, mint a közös jelölt előválasztáson történő kiválasztása.

 

Mindezek tükrében felháborító, hogy a marosvásárhelyi magyar érdek elárulását az RMDSZ legmagasabb szintre, főtitkár-helyettes és szövetségi elnök szintjére emeli. Nem feledkezhetünk meg arról a tényről sem, hogy a legutóbbi SZKT ülésen éppen a Kultúrpalotában jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ elnök, hogy nincs szükség előválasztásra Marosvásárhelyen. Ezen „értékes központi pártdirektíva” után nem csodálkozhatunk, azon sem, hogy a megyei elnök, Dr. Kelemen Atilla elutasítja Marosvásárhely magyar közösségének egyértelmű akaratát. Kelemen Atilla az összmagyar előválasztások megszervezésének elszabotálásával messzemenően antidemokratikusan jár el, illetve a magyar érdek és Marosvásárhely magyarságának elárulásában vállal cinkosságot.

 

 

 

Biró Zsolt, a Polgári Koalíció Maros megyei tanácselnök-jelöltje