Első osztályt indítanak ősszel

Első osztályt indítanak ősszel
Szatmár megye – Tevékeny időszakot tudhat maga mögött a nagykárolyi Josephus Calasantius Római Katolikus Iskolaközpont. Szeptemberben már első osztályt is indíthatnak, tájékoztatta lapunkat Poszet Anikó igazgatónő.

A tavalyi év egy új kezdet volt a nagykárolyi középiskola számára. Teljes egészében birtokba vehették a korábban a Mezőgazdasági Iskolacsoport (Agro) által használt iskolaépületet. Az ingatlant visszakapta a római katolikus egyház, ezt követően közösen használta a két tanintézmény. 2007–ben végre teljes egészében birtokba vehették és ezzel kezdetét vette a felújítási és átalakítási munkálatok hosszú sora. A tetőszerkezet teljes cseréje, a villamosvezeték, a fűtésrendszer felújítása, festés, vakolás következett. Ezeket a munkálatokat pályázati pénzekből és a Római Katolikus Püspökség nagyfokú támogatásából finanszírozták.

Ebben az évben befejeződik az épület belső részének a felújítása, mondta az igazgatónő. Már csak néhány terem festése és parkettezése van hátra. Ezek jobbára a földszinti részt érintő munkálatok. Amint az időjárás is lehetővé teszi a külső részen is megkezdik a munkát. Az iskolaudvart is rendbeteszik, valamint a külső tatarozására is sort kerítenek.

Az iskolában jelenleg középiskolások tanulnak. Ősztől azonban első osztály indítására is engedélyt kaptak. Poszet Anikó tájékoztatása szerint már magas az érdeklődés, egyre több szülő adta már le gyermeke jelentkezési lapját. Nagy lehetőség és eredmény ez, amit szeretnének maradéktalanul kihasználni.

Testvériskola

Néhány évvel ezelőtt az intézmény testvériskolai kapcsolatot létesített a Kecskeméti Piarista Gimnáziummal. Ez a kapcsolat már több közös programon, találkozón van túl. Idén márciusban kilenc diák érkezik a nagykárolyiakhoz. Ittartózkodásuk ideje alatt több közös programot, köztük óralátogatást és kirándulást is szerveznek számukra. Ősszel a nagykárolyi tanulók mennek Kecskemétre. Fontos ez a kapcsolat, hiszen tapasztalacserére is lehetőséget nyújt, valamint arra, hogy megismerjék egymás tanítási módszereit, mondta az igazgatónő.