Első lépések a regionális kórházak ügyében

Az Egészségügyi Minisztérium hat regionális sürgősségi kórház építését tervezi köz- és magánegyüttműködésben (PPP – public-private partnership) és ezirányban megtörténtek az első konkrét lépések.

Cseke Attila egészségügyi miniszter javaslatára a Kormány szerdai ülésén elfogadott négy jegyzéket, amelyekben kérik a Maros, Temes, Iasi és Dolj megyei illetékes önkormányzatokat, hogy engedjék át állami tulajdonba, az Egészségügyi Minisztérium kezelésébe mindazokat a telkeket, amelyek a kórházak építéséhez szükségesek.

„Ezek az első gyakorlati lépések, amelyeket ennek az egészségügyi befektetési program megvalosításának irányába tettünk. Sor került az első egyeztetésekre a helyhatóságok képviselőivel, amelyekből kiderült, hogy az önkormányzatok pozitív dolognak tartják és támogatják az Egészségügyi Minisztérium és a Kormány kezdeményezését” – nyilatkozta Cseke Attila egészségügyi miniszter.

A szaktárca vezetője abbéli reményét fejezte ki, hogy az illetékesek a legközelebbi tanácsülésen elfogadják a telkek átengedését előirányzó határozatokat, mely területek révén a minisztérium beléphet a köz- és magánegyüttműködési programba.

Jelenleg a szóban forgó telkek a Maros Megyei Tanács – 8,1 hektár – ,a Iasi megyei Holboca község – 12 hektár – , a temesvári Helyi Tanács – 10 hektár – és a Dolj Megyei Tanács – 7 hektár – tulajdonát képezik.

Az új regionális sürgősségi kórházak köz- és magánegyüttműködés (PPP – public-private partnership) keretében épülnek fel, orvosi egyetemi központokhoz kapcsolódnak, és egyenlő sürgősségi betegellátási feltételeknek tesznek majd eleget, beleértve a komplexebb, több szakterület együttműködését igénylő eseteket. A központok egyaránt biztosítják a kivizsgálást, a diagnosztizálást és a kezelést, ami rövidebb idő alatt nyújtott és egyben hatékonyabb ellátást jelent a betegeknek.