Első könyv az újszülötteknek

Első könyv az újszülötteknek
A Rákóczi Szövetség Gólyahír programja volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, melyet a szervezet Bihar megyei elnöke, Kéry Hajnal tartott néhány szülő társaságában a nagyváradi Orsolya óvodában.

Kéry Hajnal, a Rákóczi Szövetség Bihar megyei elnöke arra hívta fel a figyelmet: a Gólyahír program olyan anyukákat, illetve magyar családokat szólít meg, akiknek a gyermekei 2017. január 1-je után születtek, és tulajdonképpen abból áll, hogy kapnak egy-egy kiadványt, melynek a címe az, hogy Első könyvem. A kötetbe bele lehet ragasztani a gyerek képeit, rögzíteni a vele kapcsolatos különböző életeseményeket, mondákat, meséket, verseket, énekeket tartalmaz, a himnuszt és a szózatot, olyan információkat, melyek a magyar identitással, kultúrával, történelemmel kapcsolatosak.

„Fontosnak tartjuk, hogy a könyv minden magyar családhoz eljusson, érezzék azt, hogy számítanak a közösségünknek”- hangsúlyozta. Hozzátette: a Rákóczi Szövetség sok más hasonló programja is működik, például minden olyan óvodás, aki befejezte a nagycsoportot, ajándékként egy-egy iskolakezdési csomagot kap, valamint a magyar tagozatra, előkészítő osztályba beíratott diákok egyszeri ösztöndíjban részesülnek. Ugyanakkor a középiskolások számára is számos eseményt szerveznek, továbbképzéseket, táborokat és így tovább.

Ezernégyszáz

Bihar megyében 1400 könyvet próbálnak eljuttatni ugyanennyi számú családhoz, annak reményében, hogy mindegyiknek megtalálják a gazdáját. Különböző módon megkeresik őket, az egyházakon is keresztül, illetve szándékukban áll különféle rendezvényeknek a szervezése a megyében, ahol találkozhatnak, felvehetik a kapcsolatot velük, falvakban és nagyvárosokban egyaránt. Például Érmihályfalván valószínűleg egy családi napot fognak szervezni a közeljövőben, és Biharfélegyházán szintén egy programmal készülnek az érintetteknek. A nyár folyamán tehát minél több helyre megpróbálnak majd eljutni, ezeket az eseményeket a Bihar megyei Rákóczi Szövetség Facebook oldalán is hirdetni fogják. Érdemes tudni, hogy a program a vegyes családokat is érinti, ahol vagy az anyuka, vagy az apuka magyar, ugyanis igyekeznek meggyőzni őket arról: senki sem veszít semmit, ha a gyermek mindkét nyelvet megtanulja.

Az első anyuka, aki átvehette a kiadványt, a Belényesi-medencéből származó, kétgyermekes Borsi Anita volt, majd őt követte az áldott állapotban levő Babota Tünde, valamint a Varga-házaspár, Imre és Cecília, akik néhány hetes csecsemőjüket is magukkal hozták.

Ciucur Losonczi Antonius