Első házként elfogadta a szenátus a büntető törvénykönyv módosításait

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kezdeményezte tervezetet 74 támogató vokssal, 28 ellenszavazattal (Nemzeti Liberális Párt, Mentsétek meg Romániát Szövetség), kilenc tartózkodás (RMDSZ) mellett fogadta el a felsőház.


A szenátorok az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság által javasolt minden módosítást jóváhagytak. A Florin Iordache vezette testület által elvetett 161 javaslat közül egyik sem ment át a plénumon.

Az elfogadott módosító javaslatok között szerepel az, amelynek értelmében a legfeljebb tíz év szabadságvesztésre ítélt személyek büntetésük felének letöltése után kérelmezhetik feltételes szabadlábra helyezésüket. A jelenleg érvényben levő törvény szerint erre csak a büntetés kétharmadának letöltése után van lehetőség.

Ugyanakkor a legtöbb tíz év börtönbüntetésre ítélt, 60 éven felüli elítéltek büntetésük egyharmadának letöltése után benyújthatják szabadlábra helyezési kérelmüket (jelenleg ennek az a feltétele, hogy büntetésük felét töltsék le).

Az elfogadott tervezet szerint módosul a hivatali visszaélés bűntettéről szóló cikkely is. Az új meghatározás értelmében a hivatali visszaélés csak akkor minősül bűncselekménynek, ha az elkövető vagy annak házastársa, legfeljebb másodfokú rokona vagy házassági rokona jut ezáltal illetéktelen haszonhoz, illetve az okozott kár nagyobb, mint a bruttó minimálbér.

Továbbá hatályon kívül helyezi az indítvány a Btk. hivatali gondatlanságra vonatkozó cikkelyét, illetve lerövidíti bizonyos bűncselekmények büntethetőségének elévülési határidejét.

A Btk. módosításairól a képviselőház szavaz döntő kamaraként.

www.agerpres.ro