Első Erdélyi Bor, Művészet és Gasztronómia Fesztivál

Mióta rájöttek arra, hogy szőlőből is lehet bort készíteni, létezik a borkereskedelem, amelynek az útja a történelem folyamán furcsa, kanyargós lett.

Nem is, beszélve arról, az idők folyamán rengeteg pancsolt bor is megjelent. Látványosabbnál látványosabb csomagolásokban, mert sokszor a vásárlók nagy hányada nem is ismeri a valódi borok zamatos ízének, illatának változatosságát. Ennek következtében szemének tetsző csomagolást választ, ami nem egyenlő a jó borral.

Kolozsvár valamikor gazdag bortermő szőlősökkel rendelkezett. De a filoxéra hatására ezek megszűntek létezni. Sok kolozsvári maga is készít általa vett szőlőből bort, házi használatra.

Sok-sok év után a Kolozsvári Magyar Napok alkalmával rendeztek figyelemre méltó borkóstolóval egybekötött bemutatókat. A siker tagadhatatlan volt. A jó hír hamar terjedt. Azóta néhány szálloda is hajlandó borkóstolással egybekapcsolt rendezvény szervezésére.

Enni, inni az emberek szeretnek. Ilyen jellegű rendezvénynek bizonyos körökben nagy keletje van.

A Grand Hotel Napoca-ban megrendezték az Első Erdélyi Bor, Művészet, Gasztronómia Provino Fesztiválját. A négy napos (2012. március 15.- 18.) rendezvényt kiállítás formájában tartották meg, melyen lehetőség nyílt eddig ismeretlen vagy legalábbis a nagyközönség számára kevésbé ismert borfajták bemutatásra. Egyébként a napokra beosztott rendezvények ajánlata változatos volt. Néhány rendezvényt emelnék ki: borverseny, borkóstolás a különböző bor fajtákból. Megszervezték a bortermelők közti verseny erdélyi szakaszát, melyen a versenyzők elméleti és gyakorlati próbákon kellett sikeresen szerepeljenek. Megszervezték a Black@Wine Party-t, melyen a résztvevők az étel különlegességek és megfelelő bor fajtákból választhattak. Szolgálva ezzel is azt a célt, amit a szervezők kitűztek maguk elé.

Az eseményre jelentkezők között volt Jászvásár (Iaşi) amely város borászai először a tavaly rendeztek borkóstolással kapcsolatos eseményt, mely annyira sikeres volt, hogy az idén már Kolozsvárt célozták meg a moldovai borok bemutatásával. Már csak azért is, mert Kolozsvár lévén nagyváros, a bort kedvelők száma a szakértők szerint is figyelemre méltó lehet.

Már az a tény, hogy Iaşi-hoz viszonyítva a résztvevők száma is nagyobb, Kolozsvárt jelen volt 18 hazai bortermelő, 300 bor fajtát mutatott be. De jöttek Spanyolországból, Franciaországból, Ausztriából, mindenikük elhozván azt a borfajtát, mellyel meg tudja győzni a fogyasztóit a bor fogyasztás egyedülálló gyönyöreiről. A bor fesztivál szervezői fontosnak tartják a fogyasztók kulturált bor fogyasztását, ezzel kapcsolatban különbségeket tegyenek a bor fajták között, ismerjék fel a valódi értékét, az étkezés alkalmával fogyasztandó bor megfelelő kiválasztását.

A Provino Fesztivál szervezői partnerségi kapcsolatot alakítottak ki a Kolozsvári Agrár és Állatorvos-tudományi Egyetemmel, különböző interaktív rendezvényt szerveztek az érdeklődőknek a bor világában történő eseményekbe való, kulturált bekacsolódás érdekében.

A borfogyasztónak néhány jó tanács:

A borkultúra, a szőlő- és bortermelés, valamint borkereskedelem és a borfogyasztás időben egymásra rakodó hagyományainak rendszere, ami a természettől és az embertől ered.

Az igazán értő az üvegből kihúzott dugó után nem tölt azonnal, megvárja, míg az üvegben levő felgyűlt párlat elpárolog. Majd kortyolgatva issza a borát, mert ahányszor csak szünetet tart, ugyanannyi gyönyörűséget élvez.

A kulturált borfogyasztás általában étkezéshez kapcsolódik, a bor zamata is így érvényesül a legjobban. Ha nem főétkezéshez kapcsolódik a borívás, akkor is ajánlatos megalapozni: mogyoróval, mandulával, gesztenyével, sajttal.

A bort kortyonként, lassan érdemes fogyasztani.

Csomafáy Ferenc