Elrajtolt az északi-sarkköri ultramaratonon Avram Iancu petrozsényi könyvtáros

Elrajtolt az északi-sarkköri ultramaratonon Avram Iancu petrozsényi könyvtáros
Csütörtök este elrajtolt az északi-sarkköri ultramaratonon, a világ egyik legnehezebb versenyén Avram Iancu petrozsényi könyvtáros.

Iancu mellett még három romániai sportoló vesz részt az ultramaratonon: Tiberiu Uşeriu, aki megnyerte a verseny utolsó két kiadását, a nagyenyedi Polgár Levente, aki egyetlen fogyatékkal élő sportolóként vesz részt, illetve Florentina Iofcea, aki Kanadában telepedett le.

Az Arctic 6633 Ultra elnevezésű maraton Facebook-oldala szerint Uşeriu vezeti a mezőnyt, akit az ír Patrick O’Toole, Avram Iancu és Polgár Levente követ 5 és 6 kilométeres lemaradással.

A 617 kilométeres verseny a kanadai Eagle Plainsnél kezdődik és Tuktoyaktuknál ér véget. A versenyzőknek legtöbb nyolc nap alatt kell megtenniük a távot, extrém időjárási körülmények között, megküzdve a havazással, erős széllel és az olykor akár mínusz 50 Celsius-fokos hőmérséklettel.

“Szerintem az egyik legnehezebb szakasz az 5-ös és 6-os ellenőrző pont közötti rész lesz, ez ugyanis egy 121 kilométeres táv, ami azt jelenti, hogy a versenyzőknek a szabad ég alatt kell majd aludniuk. Attól az éjszakától nagyon tartok, egyébként nincsenek félelmeim” – mondta Avram Iancu, mielőtt elindult Kanadába.

Avram Iancunak nem ez az első extrém vállalkozása: 2016-ban átúszta a La Manche-csatornát, tavaly nyáron pedig segédeszközök nélkül leúszta a Duna teljes hosszát, 2.860 kilométert téve meg.

www.agerpres.ro