Elrajtolt a Közép–Európa–rali

Elrajtolt a Közép–Európa–rali
Kövesse élőben a Közép–Európa–rali fontosabb eseményeit. Ma az első két nap fontosabb eseményeit olvashatják. Az első mért szakasz után a motorosoknál Marc Coma, a quadosoknál Szabó László, az autósoknál a Carlsos Sainz, Michel Perin kettős volt a leggyorsabb.  Dakar-pótló (02) 2008.04.19 

Mani kategóriájában negyedik

Több százan fogadták vasárnap délután Szatmárnémetiben az Unirii, Lăcrămioarei és Bariţiu utcák szélén állva a Dakar–széria első versenyének, a Kelet–Európa–rali mezőnyét. A két szatmárnémeti motorost, Gyenes „Mani” Emanuelt és Ioan „Joe” Luţaşt tapssal fogadták azok, akik a KTM kirendeltsége környékén gyűltek össze, a brassói Marcel Butuza (motoros) szervízkamionja – mely öt percre leparkolt az út szélére – pedig nagy érdeklődésnek örvendet.

Mint ismeretes, a verseny vasárnap reggel rajtolt Budapestről. Dabas környékén rendezett mért szakasz után Mani a 450 kcm–es motorosok között a 4., összetettben a 14. lett, Joe pedig összetettben a 77. helyen végzett. A motoroknál egyébként Marc Coma (spanyol, KTM), az autósoknál a Carlos Sainz, Michel Perin spanyol–francia kettős (Volkswagen), a quadosoknál a magyar Szabó László (Bombardier) (ebben a kategóriában a román Răzvan Irimescu a harmadik lett), a kaminosoknál pedig a Hans Stancey, Eddy Chevaillier, Bern Der Kinderen (holland, MAN) hármas győzött.

Hétfő reggel 7 órakor kezdődik az első, 13 órakor a második nagybányai mért szakasz.

__________________________________________________

Szombat
Nem panaszkodhatnak a Dakar–széria szervezői, az Amaury Sport Organisation. Budapesten a Városligetben és a Hősök Terén több százan gyűltek össze, hogy láthassák a tereprali legjobbjait a gépátvételnél. A Közép–Európa–rali szervezői azt mondták, a hangulat emlékeztet a lisszabonira, ahonnan az elmúlt három évben rajtolt a Dakar–rali.
Renatta Stepanov, a Közép–Európa–rali romániai sajtószóvívője elmondta, több versenyző nagy izgalommal vátra a versenyt, és ugyanakkor kellemes meglepetés érte őket, mikor látták a közép–európaiak nagy érdeklődését a motoros sprotok iránt.
A műszaki vizsgálatokon egyébként valamennyi résztvevő sikeresen átmanet. Így vasárnap reggel 96 motoros, 18 quad és 84 autós áll rajthoz.

Vasárnap
Az eső felleggek már áthaladtak Budapest felett, így vasárnap reggel szára időben rajtolhatott a Dakar–széria első versenye, a Közép–Európa–rali. Már a nap is felbukkant, amikor az első motoros, Cyril Despres elrajtolt a Hősök Teréről.
A mért szakaszt is telejsítették az első versenyzők.A motorosoknál Marc Coma (spanyol, KTM) teljesítette a leggyorsabban a dabasi szakaszt, mögötte Despres (francia, KTM), harmadik Jordi Viladoms (spanyol, KTM). A szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emanuel 5 perc késéssel a 14. időt motorozta. A másik szatmárnémeti, Ioan „Joe” Lutas a 77.
A qoadosoknál magyar, román, cseh „dobogó” alakult ki: Szabó László (Bombardier) mögött kevéssel lemaradva Razvan Paul Irimescu (Polaris) a második, David Polienski (Yamaha) pedig a harmadik.
Az autósoknál Carlsos Sainz, Michel Perin spanyol–francia kettős (Volkswagen) volt a leggyorsabb, a Robby Gordon, Andy Grider amerikai páros (Hummer) a második. Harmadik lett Giniel De Villiers, Dirk von Zitzewitz új–zélandi–német kettős (Volkswagen).

 

Kapcsolódó cikkek:

  • Vasárnap reggel 9 órakor rajtol a Közép–Európa–rali
  • Nagy nevek a Kelet–Európa–ralin
  • Nem lesz mért szakasz Szatmár megyében
  • Készülnek a szatmáriak a Kelet–Európa–ralira
  • Állták a sarat a tereprali versenyzők  Tereprali 2008.04.13 Tereprali (1) 2008.04.13