Elrajtolt a Fektess be önmagadba! elnevezésű program

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Az október 15-én elrajtolt Fektess be önmagadba! elnevezésű kormányprogram kedvezményezettjei román állampolgárságú természetes személyek, akiknek a lakhelyük Romániában van, elsősorban 16 és 26 év közötti diákok, illetve olyan fiatalok, akik a tanügyminisztérium által hivatalosan elismert tanfolyamokat végeznek, valamint 26 és 55 közötti magánszemélyek is, amennyiben tanulnak, vagy szakmai átképző kurzusokon vesznek részt. A 16 és 25 év közötti fiatalok esetében az igényelhető hitelkeret plafonja 40.000 lej, mely lehetőség szerint kiegészíthető még 20.000 lejjel, amennyiben a kedvezményezett alkalmazásban van, vagy alkalmazva lesz a program lefutása idején. A 26 és 55 év közötti magánszemélyek esetében az igényelhető hitelkeret plafonja 35.000 lej, mely lehetőség szerint kiegészíthető még 20.000 lejjel, amennyiben a kedvezményezett alkalmazásban áll, vagy alkalmazva lesz a program lefutása idején – olvasható a Kis- és Közepes Vállalkozásoknak Nyújtott Hitelgaranciák Országos Alapjának (FNGCIMM) közleményében.

Az állam nevében és számlájára a FNGCIMM által kínált garancia a hitel értékének 80 százaléka, anélkül, hogy meghaladná a 2,5 millió euró/kedvezményezett értéket, kivéve a banki kamatokat, kezelési költségeket, valamint bármilyen olyan kiadásokat, melyeket a programban való részvétel generál a hitelhez kapcsolódóan. A garanciát a partnerpénzintézetek kérésére adják, már elfogadott finanszírozásokra, a finanszírozó által bemutatott dokumentumok elemzése alapján.

Felhasználható

2018-ban a garanciák teljes plafonértéke 600 millió lej. A már említett kommüniké szerint a kamatmentes hitelfelvétellel nyert összegek felhasználhatóak a tanulással kapcsolatos költségek elszámolására, mint például a szakmai átképző/továbbképző/szakképesítési tanfolyamok kifizetése, mesteri, doktori stb. fokozatok elérése céljából romániai felsőfokú intézetekben végzett tanulmányok költségtérítésére, a tanuláshoz kellő könyvek, eszközök, szakfolyóiratok vásárlására, a Romániában megszervezett tudományos előadásokon és versenyeken való részvételi díjak befizetésére, illetve a hazai vagy külföldi tudományos konferenciákon való részvételt biztosító szállítási költségek fedezésére.

A felsoroltak mellett a kölcsön felhasználható még számítógépek, laptopok és nyomtatók beszerzésére, bérleti- és közműdíjak, iskolai és egyetemi bentlakások díjainak kifizetésére. Kifizethetők belőle a romániai magánbölcsődei, óvodai és iskolai tandíjak, a kulturálisbérlet-vásárlások mozi, színház, opera, könyvtár és múzeumlátogatások céljából, a könyvek vagy szaktanulmányok kiadásával járó költségek, és fedezhetőek a kulturális szolgáltatások és felszerelésekkel járó kiadások. Szintén a programnak köszönhetően megoldhatóak olyan egészségügyi kiadások, mint például gyógyszerek vásárlása, orvosi vizsgálatok, fogászati és sebészeti beavatkozások, melyeket nem térít meg a társadalombiztosítás, vagy országos közegészségügyi program. Fedezhetőek a személyes jellegű sportfelszerelések vagy sportbérletek beszerzése is, valamint részben finanszírozható a hitelkeret összegéből lakásvásárlás, építés, korszerűsítés és renoválás.

A Kis- és Közepes Vállalkozásoknak Nyújtott Hitelgaranciák Országos Alapja 30 pénzintézettel működik együtt konvenciók alapján.

Ciucur Losonczi AntoniusA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .