Szabadon enegedték a PDL-s tanácsost

Akt.:
Godîncă Dumitru
Godîncă Dumitru
Godîncă Dumitru PDL-s szatmárnémeti helyi tanácsos szabad lábon védekezhet az ellene folyó bűnvádi eljárás során, azt követően, hogy a Szatmárnémeti Korrupcióellenes Igazgatóság szabad lábra helyezte a 24 órás őrizet lejárta után.

Godîncă Dumitrut, a Transgaz helyi vezetőjét, valamint Paul Ioant, a vállalkozás helyi munkatársát péntek reggel 8 órakor hallgatták ki a Szatmárnémeti Korrupcióellenes Igazgatóság székhelyén. A két gyanúsított elismerte bűnösségét, ezért az ügyészek úgy döntöttek, hogy a bűnvádi eljárás során a két férfi szabad lábon védekezhet.

Előzmény

Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság nagyváradi területi szolgálatának munkatársai vesztegetés és minősített csempészés vádjával bűnvádi eljárást kezdeményeztek Godîncă Dumitru, a Transgaz helyi vezetője és a Szatmárnémeti Helyi Tanács PDL-s tanácsosa, valamint Paul Ioan, a vállalkozás helyi munkatársa ellen. A két férfi tavaly februárban és márciusban több alkalommal ezer-ezer karton cigarettát csempészett be Ukrajnából Romániába. Ennek érdekében kapcsolatot létesítettek a Szatmár Megyei Határrendészet két munkatársával, akiknek tízezer eurót ajánlottak fel azért, hogy hallgassák el az ügyet. A cégvezető viszont nem tudott dűlőre jutni az ukrajnai szállítókkal, a teljes terv így abbamaradt. A két férfit az ügyészek határozatának értelmében 24 órás őrizetbe vették.

Vagyonnyilatkozat

Dumitru Godîncă a PD szatmárnémeti szervezetének vezetője volt, majd a 2008-as helyhatósági választások óta a Szatmárnémeti Helyi Tanács tagja. A tanácsos vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy egy szatmárnémeti és egy kolozsvári ingatlan tulajdonosa, ugyanakkor egy kereskedelmi egységet is birtokol. A tanácsosnak van eft 2006-os évjáratú Volkswagen Polója, egy 2001-es évjáratú Volkswagen Beetleje, és egy 2007-es évjáratú Hyundai típusú gépjárműje. A tanácsosnak ezen kívül van egy 15 ezer euró értékben felvett hitelje. 2010-ben a tanácsos havi jövedelme 6000 lej volt, ugyanakkor a Godcon cég ügyintézési munkálatai miatt 8400 lejes, míg a tanácsosi tisztségéért 7048 lejes jövedelemre tett szert.