Előzetes letartóztatási parancsot adnak ki Sebastian Ghiţă nevére

Sebastian Ghiţă
Sebastian Ghiţă
Távollétében előzetes letartóztatási parancsot adnak ki Sebastian Ghiţă nevére – döntött csütörtökön a Legfelső Bíróság. Az erre vonatkozó kérést az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nyújtotta be. A döntés nem végleges, de végrehajtandó.

A vádhatóság arra hivatkozva kérte, módosítsák előzetes letartóztatásra a Ghiţă ellen elrendelt hatósági felügyeletet, hogy a volt képviselő nem teljesítette utóbbi kényszerintézkedéssel járó kötelezettségeit.

A DNA egyik ügyésze közölte csütörtökön a bírói testülettel, hogy az üzletember két alkalommal is elmulasztott megjelenni a Prahova Megyei Rendőr-felügyelőségen, ahogyan azt kötelessége lett volna megtenni.

“Sebastian Ghiţă rosszhiszeműségről tett tanúságot. Előre megtervezte a szökését. Arra utaló adataink vannak, hogy megszökött és elbújt, hogy kivonja magát a büntetőjogi felelősségre vonás elől” – tette hozzá az ügyész, kérve az előzetes letartóztatási parancs kiadását, hogy körözést rendelhessenek el a volt üzletember ellen.

Ghiţă ügyvédje elismerte a tárgyaláson, hogy védence nem tett eleget a hatósági felügyelettel járó kötelezettségének, majd hozzátette, egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy a volt képviselő elhagyta volna az országot.

December 27-én a Legfelső Bíróság elutasította a DNA arra vonatkozó kérését, hogy távollétében előzetes letartóztatási parancsot adjanak ki Sebastian Ghiţă nevére, ugyanakkor azonban fenntartotta az országelhagyási tilalmat, érvénytelenítve ezáltal az ennek feloldásáról szóló, december 16-án hozott ítéletet.

Az üzletember december 19-én jelent meg utoljára a Prahova megyei rendőrségen. 21-ére is beidézték kihallgatásra a Ponta-Blair ügyben, akkor azonban már csak ügyvédei jelentek meg az ügyészség székhelyén. A volt képviselőt azóta sem találják.

AGERPRES/(RO – szerkesztő: Eusebi MANOLACHE, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro

Címkék: ,