Előzetes letartóztatásba került a román szociáldemokraták egyik befolyásos szenátora

Előzetes letartóztatásba került a román szociáldemokraták egyik befolyásos szenátora
Előzetes letartóztatásba helyezték kedden Bukarestben Dan Sova szociáldemokrata szenátort, Victor Ponta volt miniszterelnök korrupcióval gyanúsított barátját és egykori üzlettársát, miután a legfelsőbb bíróság jogerős végzést hozott a politikus elleni kényszerintézkedésről.

Sova letartóztatását a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kezdeményezte, de amikor a parlament december 3-án ezt jóváhagyta, a bíróság csak házi őrizetet rendelt el. Az elsőfokú döntés után a DNA szigorúbb kényszerintézkedésért fellebbezett, Sova pedig azért, hogy szabadlábon védekezhessen. A bíróság most helyt adva a DNA kérésének, 20 napra előzetes letartóztatásba helyezte a szociáldemokrata politikust.
A DNA befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja Sovát. A vádhatóság szerint a szenátor közbenjárt a govorai (Valcea megye) hőerőmű igazgatójánál, hogy az állami vállalat havi 10 ezer eurós jogi tanácsadói szerződést kössön egy ügyvédi irodával, amelytől minden hónapban megkapta a pénz felét.
Victor Ponta volt pártelnökhöz és miniszterelnökhöz fűződő baráti és üzleti kapcsolatai révén Dan Sova az utóbbi években a PSD egyik legbefolyásosabb politikusának számított. A DNA tavasszal már megpróbálta elérni előzetes letartóztatásba helyezését egy másik ügyben, de a parlamenti többség akkor nem engedélyezte ezt. Abban az eljárásban az akkor még pártelnöki és kormányfői tisztségben lévő Ponta is érintett volt. Bár a parlamenti többség akkor megakadályozta a Sova elleni kényszerintézkedést, a bűnvádi eljárást nem állíthatta le, így a DNA szeptemberben vádat emelt Victor Ponta és Dan Sova szociáldemokrata szenátor ellen egy, a mostanihoz hasonló ügyben.
A bíróság elé került dossziéban is állami hőerőművek szerepelnek, amelyek jogi tanácsadási szerződések alapján fizettek jelentős összegeket egy ügyvédi irodának. A különbség csak annyi, hogy 2007-ben – törvényhozói mandátuma előtt – még közvetlenül Sova ügyvédi irodája kapta a szerződést, a pénzből pedig a vádirat szerint a választókerület parlamenti képviselőjének, Victor Pontának is juttatott.
Victor Ponta és Dan Sova korábbi korrupciós ügyének pere még előzetes szakaszban van, az érdemi tárgyalás néhány héten belül megkezdődhet.0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter