Előtérben a háttérben dolgozók

Előtérben a háttérben dolgozók
Az egészségügyi rendszer háttérmunkásait, azaz biológusokat, kémikusokat, biokémikusokat tüntettek ki az idén a Cseke Attila képviselő, volt egészségügyi miniszter által alapított Mózes Károly Díjjal.

Az immár három éves múltra visszatekintő Dr. Mózes Károly díjakat idén is a nagyváradi városháza nagytermében adták át. Cseke Attila képviselő 2011-ben egészségügy-miniszterként alapította a Dr. Mózes Károly Díjat, amellyel a Biharban és a környező megyékben dolgozó ápolók, egészségügyi dolgozók kiemelkedő munkáját ismerik el. A díjat évente adják át négy-négy személynek, akik közül három Bihar megyei, egy pedig valamelyik szomszédos megyében tevékenykedő díjazott. A szombat délelőtti díjátadó ünnepséget az Egészségért Alapítvány, a Partium Alapítvány és az Egészségügyben Dolgozó Biológusok, Biokémikusok és Kémikusok Szakkollégiuma szervezte. Elsőként az esemény házigazdája, dr. Földes Béla szólt az egybegyűltekhez, ismertetve a díj megalapításának történetét, majd névadójának Dr. Mózes Károlynak a munkásságát ismertette röviden. Kiemelte, hogy Mózes Károly 1948-ban, a második világháború után az elsőként létesített Romániában egészségügyi ápolóiskolát.

Díjátadás

Mircea Malan Nagyvárad alpolgármestere köszöntőjében külön köszönetet mondott Cseke Attilának, amiért megalapította ezt a díjat, mert ezáltal alkalom nyílik megünnepelni a példaértékű karriert felmutató Mózes Károlyt. Ezt követően Cseke Attila szólalt fel. Elmondta, hogy két célkitűzés vezérelte a díj megalapításakor: egyrészt el kívánta érni azt, hogy Mózes Károly emléke tovább éljen a váradi, a bihari köztudatban, hiszen a 2003-ban a város díszpolgárává avatott Mózes Károly megérdemli, hogy mindahányszor emlékezzenek rá, amikor erre alkalom adódik. „A díjalapítás másik fő célkitűzése az, hogy megünnepeljük azokat, akik a legjobbak a legjobbak között az egészségügyi rendszerben” – emelte ki Cseke Attila. Ez a kitüntetés átlépi Bihar megye határát, mert a díjazottak között vannak Szatmár és Szilágy megyeiek is tudatta a politikus. Cseke Attila aláhúzta, hogy idén a biológusok, biokémikusok és kémikusok közül választották ki a díjazottakat, mert ők az egészségügyi rendszernek abban a szegmensében dolgoznak, amelyik kevésbé észrevehető és látványos a kívülállók számára, de akiknek pontos, precíz analízisei nélkül az orvosok sem tudnának megfelelő kezelést alkalmazni a betegek számára. Az ünnepi eseményen jelen volt dr. Mózes Gábor, Mózes Károly fia is. Az ünnepségen felszólaló Mózes Gábor kiemelte: nagy megtiszteltetés az ő és egész családja számára az, hogy édesapja mindmáig ekkora megbecsülésnek örvend Nagyváradon. A felszólalásokat a díjátadás követte. A laudációk elhangzása után Mózes Károly Díjat vett át Nagy Corina Mihaela, Aszalós Lilla, Fildan Felicia Georgeta és Deák Magda. Az eseményen közreműködött Thurzó Sándor József brácsaművész, aki Carlos Gomes, Villa-Lobos, Ciprian Porumbescu, Tempfli Zsolt, Charlotte Hampe és Bartók Béla kompozíciókat szólaltatott meg.

Pap István