Először szerveznek magyar filmnapokat Nagyszebenben Először szerveznek magyar filmnapokat Nagyszebenben

Először szerveznek magyar filmnapokat a dél-erdélyi Nagyszebenben. Egészestés és rövidfilmeket, animációs alkotásokat, valamint erdélyi dokumentumfilmeket vetítenek a március 9. és 18. között zajló fesztiválon.

Az Apró örömök, a Csendország vagy a Janovics Jenő, a magyar Pathé csak néhány a vetítendő erdélyi dokumentumfilmek közül – olvasható a filmtett.ro kolozsvári filmes portálon.

Az I. Magyar Filmnapok Nagyszebenben programjába bekerült a fesztiválkörútján számos díjat szerzett Mátyás, Mátyás című animációs dokumentumfilm is. A repülés története című, Cannes-ban bemutatott rövidfilm, a Csicska, a Valami Amerika két része, a Kolorádó Kid és a Puskás Hungary pedig ízelítőt nyújt az elmúlt évek magyarországi filmterméséből.

A nagyobbacska gyerekek – és nem csak ők – március 11-én a Macskafogó vetítésén szórakozhatnak.

A filmeket román vagy angol szinkronfordítással vetítik.

Számos Nagyszeben környéki településre is elviszik a filmeket, vígjátékokat és gyermekeknek szóló produkciókat – írja a szervező HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete honlapján (szeben.ro).

A fesztiválban a szebenieknek segítséget nyújt a Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ és a kolozsvári Filmtett Egyesület is.

A műsort alkotókkal folytatott szakmai beszélgetések, könyvbemutatók és fotótárlatok tarkítják, továbbá a fesztivál ideje alatt tartják meg a szebeni magyarok március 15-i ünnepségüket is.

Címkék: ,