Először látható a Bánffy-család viaszpecsétje

Először látható a Bánffy-család viaszpecsétje
Nagyvárad- A Magyar Kultúra Ünnepe keretében pénteken Bánffy Miklós életútjáról és művészi pályaképéről nyílik kiállítás a várban, amelyen a nagyközönség először láthatja a családi viaszpecsétet.

A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum támogatásával olyan helyszínek után, mint Rabat, Kolozsvár, Bukarest, Hága, Kisinyov, Bécs, Szeged vagy Budapest, január 22. és február 28. között a nagyváradi Vár- és Városi Múzeumban lesz látható az a Illúzió és tükröződés című tárlat, mely gróf Bánffy Miklós életútjáról és művészi pályaképéről szól.
Szebeni Zsuzsa kurátor a városházán tartott szerdai sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet: a vándorkiállításnak a 32. állomása Nagyvárad, és eddig megközelítőleg 50 ezer érdeklődőt vonzott szerte a világban. A bemutatásra kerülő tárgyakat 17 intézménytől és 20 magánszemélytől kapták, és bár nagyon gazdag a tárlat anyaga, minden helyszínen igyekeznek valami újjal előrukkolni. Így a mostani kiállítás érdekessége, hogy a nagyközönség először láthatja a családi viaszpecsétet, melyet Bánffy Farkas bárói ági leszármazott ajánlott fel.
A tárlat Marokkó fővárosából, Rabatból indult útjára, ugyanis ott él Bánffy Miklós lánya, Katalin, aki egyébként lefordította angol nyelvre édesapja kulcsregényét, az Erdélyi történetet, amelynek részletei a kolozsvári Marius Tabacu remek fordításában immár románul is olvashatóak. Amint a cím is jelzi, a kiállítás egy modern kori reneszánsz embernek, a sokáig méltatlanul elfeledett írónak, színházi rendezőnek, egyben Magyarország egykori külügyminiszterének állít emléket, és a központi gondolata az illúzióra épül, még akkor is, ha valós dokumentumokra és kézzelfogható műalkotásokra támaszkodik. Illúzió, mert azt a tünékeny művészi világot hivatott visszaadni, amely gróf Bánffy Miklós sajátja, de rég elpusztult.
Szebeni Zsuzsa megjegyezte azt is : Bánffy írói minőségében Váradhoz is kötődik, hiszen Tabéry Gézával való barátságának köszönhetően szívesen jött ide. A tárlat különleges aktualitása pedig, hogy a Várbarátok Egyesülete segítségével feleleveníti az utolsó magyar királynak, illetve Habsburg-uralkodónak, IV. Károlynak a budai Mátyás-templomban száz esztendeje zajlott koronázási ünnepségét, ugyanis ennek az eseménynek a kormánybiztosa és tervezője Bánffy Miklós volt.

Családi arcképcsarnok

A gróf sokoldalúságát természetesen nehéz bemutatni, de a tárlat megkísérli felvillantani azt a páratlan alkotóerőt, mely az Orosz Balett 1912-es budapesti meghívásával kezdődött, és tervezői, intendánsi tevékenysége révén a modern magyar szcenika-művészet megújulásához vezetett. A szervezők szeretnék, ha a mára már megsemmisült alkotásai teret kapnának, legyen az a Varázsfuvola, A kékszakállú herceg vára, vagy az immár napvilágra került, román nyelven is létező Ostoba Li című színdarab vizuális megformálása. A kiállítás meghatározó részét képezik ugyanakkor az unoka, Nicolette Jelen Bánffy modern szilikátművei, aki világát üvegbe és tükörbe komponálja. A jelenleg New Yorkban élő képzőművész munkáiban a család képzőművészeti tehetsége és egyedi világlátása tükrözik. Úgy fogalmazott a kurátor: céljuk egy újabb tünékeny illúzió létrehozatala, amely néhány hét erejéig visszavarázsolja a családi arcképcsarnok egy részét, valamint a bonchidai kastélykörnyezet egy szűk, de karakterisztikus szeletét.

Nyitóünnepség

A kiállítást január 22-én, pénteken 13 órakor nyitják meg a vár C épületének földszintjén. (Változott a helyszín!). Itteni szervezők: a Polgármesteri Hivatal és a Várszövetség. Az avatóünnepségen köszöntőt mond Huszár István, Várad RMDSZ-es alpolgármestere, és jelen lesz Prőhle Gergely, az EMMI nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára, a Bánffy Emlékév kezdeményezője. A vándortárlatot február 28-ig lehet megtekinteni, naponta 12-15 óra között.

Ciucur Losonczi Antonius