Először volt borverseny Hegyközszentimrén

Először volt borverseny Hegyközszentimrén

Bihar megye – Első alkalommal szerveztek a múlt szombaton borversenyt Hegyközszentimrén. Ez elég érdekes, tekintve, hogy kevésbé híres borvidékek így már jóval előttük járnak. Összesen 47 bormintát értékelt a zsűri.

“Szentimre cégére a bor. Amerre csak járunk, szőlőskertek fekszenek és az idelátogató nem kerülheti ki a pincesort, ahol a gazdák finom borral fogják kínálni.” A fenti sorokat az interneten találja az, aki a Szalárdhoz tartozó faluról akar tudakozódni. Azért persze nem csak a bor az, amiért érdemes ellátogatni oda, de az elmúlt szombaton a borvesreny volt a legfőbb “attrakció”. Az első, és ezen mindjárt 47 bor (8 édes aromás, 25 száraz fehér, 14 vörös) került a Fábián Tibor, Pakó István, Dávid György, Bokor Apor és Duka István összetételű zsűri asztalára.

Széles minőségi skála

Jó alkalmom volt ez a verseny arra is, hogy a Szalontáról, Szentjobbról, Szalárdról, Biharról, Diószegről és Székelyhídról érkezettek mellett a helyiek is megmérettessék bortermelői tudásukat. A zsűri dél körül fogott hozzá az ízleléshez, és mire a kultúrház megterített asztalai mellett összegyűlt a verseny eredményére kíváncsi, illetve a vacsora elfogyasztására és az azt követő mulatságon résztvenni kívánó mintegy 180 fős közönség, végzett is. Számos érmet kiosztottak: 16,5 pont alatt csak a jelenlétet értékelik, 16,51 – 17,5 pont között bronz-, 17,51 – 18,5 között ezüst-, 18,51 – 19,5 között aranyérem jár. Fábián Tibor értékelésében elmondta, hogy találtak 8-10 értékelhetetlen “minőségű” bort, de első verseny lévén ez nem kirívó. Tanácsokat is adott a szüret idejének jobb kiválasztására, a hordók kezelésére. Amelyek aranyérmet kaptak, akármilyen versenyen megállnák a helyüket, mondta.

Szervezetet alakítanak

Szentmiklós Zoltán a Románaiai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE), míg Szabó Zoltán a Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság nevében köszöntötte az első szentimrei borverseny résztvevőit, szervezőit. Nagy Miklós polgármester is csatlakozott a jókívánságokhoz, kiegészítve egy születésnapi köszöntővel, hiszen a főszervező Nagy Sándor születésnapját is megülték egyúttal. A műsorvezetői feladatokat ellátó Berényi András azt is bejelentette, hogy tervezik a helyi szőlő- és bortermelők klubjának, esetleg egyesületének megalakítását. Az eredmények kihirdetése és a vacsora után pedig nem maradt hátra más, mint ügyet sem vetve a kinti égiháborúra, hajnalig keresni a borban az igazságot és a nótát!

A borverseny eredménye

Vörös borok: I. Tivadar Péter (Diószeg, 18,78); II. Chifiriuc András (Bihar, 18,30); III. Nagy Sándor (Hegyközszentimre, 18,18). Fehér édes borok: I. id.Guba Jenő (Hegyközszentimre, 18,72); II. Kovács Lajos (Székelyhíd, 18,70); III. Tivadar Péter (Diószeg, 18,58). Fehér száraz borok: I. Chifiriuc András (Bihar, 18,72); II. Nagy Sándor (Hegyközszentimre, 18,52); III. Németh Béla (Szalárd, 18,46). Az első helyezettek az RMGE díját is megkapták.

Különlegesség

Az első hegyközszentimrei borversenyen Kocsis Géza helyi gazda (jobbról), aki több érmet is átvehetett, egy különlegességgel is megjelent: tutti fruttinak elkeresztelt, 6 gyümölcsből készített bort is benevezett. Mint mondta, nem díjra számított vele, csupán a zsűri véleményezésére volt kíváncsi.

Rencz Csaba