Előrelépés a kisebbségeket érintő változás

Előrelépés a kisebbségeket érintő változás
Bihar megye – Az új tanügyi törvény egy változás – és mint minden változás, ez is egy folyamat, ami sohasem tetszik mindenkinek: van, akiknek előnyös, van, akiknek nem, nyilatkozta Vad Márta bihari iskolaigazgató.

Vad Márta, a bihari Gáspár András Általános Iskola igazgatónője az új tanügyi törvény kisebbségi okatatást érintő részeiről – mivel ezt a részt emlegetik, elemzik a legtöbben – összefoglalóan a következőket mondta: ami nekünk kell, az nagyjából minden benne van. Inkább egyéb részletekről mondott véleményt, például nagyon jónak találja az iskolaidőn túli foglalkozás  lehetőségét csakúgy, mint azt a kitételt, miszerint az állam támogatja a vidéki diákok szakiskolai, liceumi továbbtanulását. Mindkét esetben azonban tisztázatlan, hogy miként is képzeli az állam ezt a támogatást. Ugyancsak kidolgozatlannak ítéli azt az egyébként szintén jó kitételt, hogy informatikát ötödiktől kötelezően, elemiben pedig választható tantárgyként kell oktatni – de ki által?

Óraszámcsökkenés

A kötelező oktatás idejének növelését is jónak találja Vad Márta, mert „kevesebb gyerekekt veszít így el a rendszer”, ugyanakkor az óraszámok csökkenésének – ami a diákoknak jó hír – a pedagógusok nem feltétlenül örülnek. Ugyancsak jónak találja az igazgatónő azt a szándékot, hogy tantárgyanként a kötelező tananyag 75%–ot  tegyen ki, a megmaradó résszel a pedagógus rendelkezzen, illetve azt – ami elsősorban a vidékieknek jó hír – hogy a kicsi intézményeket nem lehet megszüntetni a helyiek feje felett döntve.

Az érmihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskolának 947 I.–VIII. osztályos diákja van, mellettük további 402 óvodás, ami ugye összesen 1349 gyereket jelent  összesen.

Infrastrukturális felkészülés

Ennek tükrében Csengeri Csongor  igazgató üdvözölte az úgynevezett fejkvótás támogatási rendszer bevezetését, ellenben kevésbé örömteli, hogy csökkentik a normatívákat, tette hozzá. A kisebbségeket érintő változásokat jelentős előrelépésnek minősítette, az pedig, hogy a kilencedik osztályok az általános iskolákhoz kerülnek, felkészülést igényel. Ezt elsősorban infrastrukturális  felkészülésre értette, mivel 100–110 fős létszámnövekedéssel számol. A törvény összességében jónak tűnik, a módszertan, a alkalmazhatóság  fogja megmutatni, hogy hogyan is fog működni a mindennapokban, összegzett Csengeri Csongor.