Előrehozott választásokról csak széleskörű konzultáció után lehet beszélni

Előrehozott választásokról csak széleskörű konzultáció után lehet beszélni
Kelemen Hunor szövetségi elnök az Alkotmánybíróság részletes indoklását követően elmondta, a hétfői, koalíciós ülésen beszélik meg, milyen döntéseket kell meghozni.

 

„Eddig ismertük az Alkotmánybíróság döntését, most már láttuk az indoklást is. Egy dolog teljesen világos: június 3-án vagy június 10-én sor kerül a helyi választásokra, hogy az önkormányzati képviselők mandátuma ne haladja meg a négy évet. Azonban marad néhány probléma: a Parlamentnek a működése jelenleg nincs biztosítva, nincsen parlamenti többség, hiszen elindult a politikai migráció. Éppen ezért párbeszédet kérek a román politikai élet szereplőitől” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

 

A Szövetség elnöke kihangsúlyozta, az RMDSZ nem zárkózik el az előrehozott választások lehetőségétől, viszont ezt egyetlen feltétellel teszi.

 

„Konstruktív párbeszédre van szükség minden parlamenti párt és az államelnök között. Ha a tárgyalások után születik egy közös, mindenki által elfogadott döntés, akkor ezt az RMDSZ támogatja. Mi a választásokra készen állunk” – szögezte le Kelemen Hunor.

 

Megerősítette, mindenképpen egyeztetésre és párbeszédre lesz szükség az elkövetkező időszakban, mind a kormánypártokkal, mind pedig az ellenzékkel. A választások kérdéséről az RMDSZ egyeztet a hétfői, koalíciós ülésen és az államelnökkel való, szintén hétfői találkozón is.