Előrehozott érettségi

Előrehozott érettségi
Az előrehozott érettségin idén azok is vizsgázhatnak, akik külföldön folytatnák tanulmányaikat, de annak felvételi időpontja egybeesik az érettségi dátumával, tudatta az RMDSZ hírlevele.

„Felkerült az Oktatásügyi Minisztérium honlapjára az a rendelet, amely az előrehozott érettségi megszervezését szabályozza. Az eddigiektől eltérően, újdonságnak számít, hogy a nemzetközi versenyeken résztvevő tanulók mellett azon végzős diákok is beiratkozhatnak erre a vizsgaidőszakra, akik külföldi egyetemeken folytatnák tanulmányaikat, de annak felvételi vizsgaidőpontja egybeesik a romániai érettségi vizsga időszakával” – hangsúlyozta a rendelet megjelenését követően Király András, az RMDSZ oktatásügyi államtitkára. A jelenlegi tanévben a Brassó megyei tanfelügyelőség szervezi meg az előrehozott érettségit.

A jogszabály tartalmazza a speciális érettségi kalendáriumát is: 2016. május 14–15-én zajlik a beiratkozás, május 16–21. között a szóbeli kommunikáció nyelvi és digitális kompetenciáinak felmérése, az írásbeli vizsgák pedig május 23–26. között lesznek. „Május 26-án lesz a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgája, szintén ezen a napon függesztik ki az eredményeket. Aki óvást nyújtana be, ugyancsak 26-án teheti meg, 18–20 óra között”– hívta fel a figyelmet a szakember, kiemelve: a végleges eredményeket május 27-én közlik.