Előre megszabott parlamenti mandátumokat

Előre megszabott parlamenti mandátumokat
Nyílt levelet intézett Traian Basescu államfőhöz Tőkés László, az EP alelnöke, melyben az államfő segítségét kéri ahhoz, hogy a nemzeti kisebbségek arányuknak megfelelő parlamenti helyeket kapjanak.

 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke Tőkés László, új ügyvezető elnöke Sándor Krisztina valamint a leköszönt ügyvezető elnök Toró T. Tibor tegnap Nagyváradon tájékoztatták a sajtót a szervezet tavalyi évi tevékenységéről és idei terveiről. A sajtótájékoztató keretében számoltak be a Traian Basescu államfőnek elküldött nyílt levél tartalmáról is, amelyet 2012 január 6.-iki keltezéssel Tőkés László írt alá. A levélben többek között ez áll: „2012-ben önkormányzati és parlamenti választások lesznek. Annak érdekében, hogy egyrészt az elkövetkezendő kampányidőszakban a politikai pártok képviselői valóban Románia és az itt élő emberek valós gondjaira kínáljanak érdemi megoldási alternatívákat, és ötlettelenségüket ne magyarellenességgel leplezzék, másrészről pedig azért, hogy a másfélmilliós magyar közösségen belül is érvényesülhessen a politikai pluralizmus és a demokratikus választásokhoz való alapjog, ismételten javasoljuk az etnikai arányosság elvének érvényesítését…”. Az újságírók kérdéseire válaszolva Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ideiglenes elnöke kifejtette, hogy az etnikai arányosság elve azt jelenti, hogy a romániai nemzeti kisebbségek a hivatalos népszámlálási adatok alapján az összlakosságon belüli arányuknak megfelelő parlamenti helyeket kapnának hivatalból; ezekre a helyekre a kisebbségi szervezetek indítanának jelölteket, és az adott kisebbség közülük választaná meg saját képviselőit, akik megkapnák a törvény által bizotsított parlamenti mandátumokat. Toró hozzátette, hogy ez az elképzelés összeegyeztethető bármilyen választási rendszerrel, ugyanakkor a jelenlegi választási törvényben csak néhány paragrafust kellene megváltoztatni, és a speciális választókerületeket kellene kialakítani. Tőkés László az EMNT elnöke kijelentette: valójában kevés az esély arra, hogy a felvetett módosítást a romániai politikum elfogadja, mert a román pártok nem akarnak lemondani a kampányokban felhasználható magyar kártyáról, míg az RMDSZ nem hajlandó lemondani politikai monopóliumáról, ugyanis az EMNT által felvetett javaslat szerintük ezeket a jelenségeket kiküszöbölné. „De nekünk hosszú távra kell gondolkoznunk, és meg kell győzzük a román politikai erőket arról, hogy a megértés politikája életképes” – fogalmazott Tőkés.

 

Ciánmentes évet

 

Az EP alelnöke kifejtette, hogy új évet szeretnének kezdeni az erdélyi magyar politikai életben, ugyanakkor ciánmentes évet is kíván, utalva a verespataki bányaberuházás tervére. Leszögezte, hogy az EMNT arra fog törekedni, hogy megakadályozza a ciántechnológiás bányaberuházás beindítását. „Szégyenteljes, hogy a román kormány magyar miniszterei is együttműködnek abban, hogy ez a katasztrofális beruházás megvalósuljon” – fogalmazott Tőkés, aki a verespataki bányatervet Erdély kiárusításának minősítette, ugyanis szerinte a projekt a nyugati önző gazdasági és a hazai korrupt érdekeknek szolgáltatja ki az országot.

 

Megvalósítások, tervek

 

Az EMNT tavalyi évi eredményeiről is beszámolt Tőkés László, Toró T. Tibor és Sándor Krisztina. Kiemelték, hogy jelentős megvalósításnak számít a MÁÉRT-on elfogadott nemzetpolitikai stratégia, és a Mikó Imre terv kidolgozása. Toró T. Tibor, az EMNT leköszönt ügyvezető elnöke tudatta: az EMNT által működtetett harminc Demokrácia-Központban az elmúlt évben 143 ezer személy kapott tájékoztatást és 74 ezer személynek állították össze az iratcsomóját. Az idei tervekről szólva Sándor Krisztina kifejtette: az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt szakmai hátterét a Bálványos Intézet keretein belül működő szakbizottságok fogják biztosítani. „Ebből is látszik, hogy a két szervezet együtt halad tovább” – mutatott rá Sándor Krisztina. Az EMNT idén hozza létre a Közszolgálati Szabadegyetemet is, amely jelölteknek, köszolgálatot vállaló szereplőknek nyújt majd szakmai képzést. Sándor Krisztina hozzátette, hogy a szabadegyetem kötelező lesz mindazok számára, akik az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) kívánják képviselni a közéletben.

 

 

Pap István