ERDON Helyi hírek

2012.02.21. 15:48

Még nem tudni, mennyibe kerül a mélygarázs

Ha minden a tervek szerint halad, akkor már idén augusztusban megkezdődhetnek Nagyvárad belvárosában a három szintes mélygarázs építésének munkálatai.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor már idén augusztusban megkezdődhetnek Nagyvárad belvárosában a három szintes mélygarázs építésének munkálatai.

 

 

 

A nagyszabású tervről szólva Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere elmondta, hogy azt a polgármesteri hivatal az RCS-RDS vállalattal közösen építi meg, de ezt a beruházást nem lehetne megvalósítani, amíg a Sebes-Körös bal partját nem újítják fel a parkoló melletti szakaszon. Az elvégzendő munkálatok összehangolása és a felek konkrét feladatainak tisztázása érdekében tegnap együttműködési egyezményt írtak alá a nagyváradi városháza kistermében a terv megvalósításában részt vevő intézmények: a polgármesteri hivatal és a Körösök Vízügyi Igazgatósága, valamint az RCS-RDS vállalat képviselői. Az aláírás előtt Pásztor Sándor, a vízügyi igazgatóság vezetője a nagyváradi városházán megjelent újságíróknak elmondta, hogy a Decebal híd és a gyalogos híd közötti partszakasz felújításának befejezése után kezdik el annak a partszakasznak a felújítását, mely a Szent László és a Garasos hidak között húzódik. Mint mondta, az említett szakaszon úgy kell a felújítást elvégezni, hogy a parton lévő épületek alapzata ne sérüljön. Meg kell erősíteni a támaszfalat, fel kell újítani az esővíz- és szennyvízelvezetést. Pásztor Sándor elárulta, hogy az elvégzendő munkálatok szempontjából három részre osztották a szóban forgó partszakaszt. Az első, 95 méteres rész a Szent László hídtól kezdődik és a jelenlegi parkoló határáig húzódik, ezen a szakaszon a korlátokat és a támaszfalat kell megerősíteni. A következő, 130 méteres szakasz a parkoló területe mellett húzódik, itt először a partrendezést kell befejezni, és csak utána kezdődhet el a mélygarázs építése. A harmadik, 204 méteres szakasz a zsinagógától a garasos hídig húzódik. A partfelújítás során összekötik ezt a partrészt a Garasos híd és a Baross híd közötti sétánnyal. A partfelújítási munkálatokat a Körösök Vízügyi Igazgatóság saját pénzéből finanszírozza.

 

Négyszáz hely

 

Mivel a Kossuth/Independentei utcai parkoló hetven százalékban a város, harminc százalékban pedig az RCS-RDS tulajdonában lévő területen fekszik, ezért a mélygarázs építésének költségei is 70-30 százalékos arányban oszlanak majd meg az önkormányzat és a vállalat között. Az RCS-RDS a létesítmény megépítése után megkapja a 400 parkolóhely harminc százalékát, de Mircea Mihaila a vállalat regionális igazgatója valószínűsítette azt, hogy a vállalat nem fogja használni az összes használatra kapott parkolóhelyet. Ilie Bolojan polgármester kifejtette, hogy a mélygarázsra azért van nagy szükség, mert a Szent László tér nagyszabású felújítása után a Sas palotától a Holdas templomig húzódó sáv sétánnyá változik át, csakúgy mint a Zöldfa (Alecsandri) utca, így ezeken a helyeken nem lehet majd parkolni: mindezeket a parkolóhelyeket az új mélygarázs veszi majd át. Bolojan hozzátette, hogy remélhetőleg a legközelebbi helyi tanácsülésre kidolgozzák a megvalósíthatósági tervet, ez a dokumentum tartalmazza majd a munkálatok pontos költségei is; május elejéig elkészül a műszaki terv, azt követően meghirdetik a közbeszerzést. A munkálatok augusztusban már el is kezdődhetnének, és egy évig, maximum tizenöt hónapig tartanának. A munkálatok ideje alatt a Körös utcai parkolót, valamint a Vízművek székhelyének parkolóját és a városháza belső udvarán lévő parkolót lehet majd használni.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!