Előkészületek a tanév előtt

Az óvodás gyermekeket fel szokták készíteni a tanévre, ami már év közben megkezdődik: különböző tevékenységeknek iskolai jelleget, hangulatot adnak az óvónők.

Most már egyre jobban közeledik az új tanév kezdete és több szülőben felmerülhet a kérdés: vajon jó, ha a gyermeket felkészítjük előre a következő iskolai év tantervére? Ezzel kapcsolatban Tóth Emese pszichológust kérdeztük.

„Ami a tanévre való felkészítést illeti, nem hiszem, hogy különösebb erőfeszítést igényel a szülő vagy a gyermek részéről. Szerintem nem szabad túlbeszélni a dolgokat, mert amiről minél több szó esik, az annál misztikusabbnak, borzasztóbbnak vagy éppen közhelynek tűnik” — mondta el kérdésünkre Tóth Emese pszichológus. A tanévek jönnek–mennek és egyszer csak befejeződik életünk eme korszaka, természetes folyamat, amit nem kell túl misztikussá tenni.
Amint azt megtudtuk leginkább az óvodás gyermekeket szokás felkészíteni a tanévre, ami már év közben megkezdődik: különböző tevékenységeknek iskolai jelleget, hangulatot adnak az óvónők — például elmennek a gyermekekkel valamelyik iskolába, esetleg az iskolásokkal közös programokat szerveznek. Mindez nagyon hasznos a majdani kisiskolás számára, ugyanis egyes gyermekeknek különös elképzeléseik vannak az iskoláról, mint például: „oda járnak, akik rosszul viselkedtek otthon vagy az óvodában”. Ez kialakulhat a meggondolatlan felnőttek fenyegetőzései miatt, mint „na majd meglátod, mi lesz veled az iskolában!” — tette hozzá a szakértő.
„Az iskolakezdés mérföldkő a gyermek életében és nekünk felnőtteknek az a dolgunk, hogy megkönnyítsük a gyermek beilleszkedését, megértessük vele, hogy ugyan életének nagyon komoly szakaszába lépett, de ezt mégse szorongással, kétségekkel élje meg” — folytatta Tóth Emese. Az említett periódus úgy fizikailag, mint pszichikailag igénybe veszi a gyermeket, különösen az első hetek. Ahogy a gyermek megéli ezeket a napokat, úgy fog a továbbiakban hozzáállni az iskolai feladataihoz, valamint az egész iskolás „pályafutásához”. A pedagógus és a szülő feladata, hogy megtanítsa a gyermeket adaptálódni ebbe, a számára teljesen új világba. Nagyon fontos a jó időbeosztás, hasznos tanulási stratégiák kialakítása már az első hetekben, hónapokban. Ezáltal meggyőződik a gyermek arról, hogy nem is olyan nehéz az egész, sikerélménye van, ami az iskola megkedvelésére ösztönzi, stresszmentes napokat, órákat biztosít a kis nebuló számára. Ugyanakkor ezáltal megalapozzuk a majdani tanulási stílusát, akár egész életformáját. A gyermek életében nagyon fontosak a jól meghatározott szabályok, pontosan körülírt feladatok, ezek adnak biztonságérzetet a számára. A gyermeknek mindig pontosan tudnia kell, hogy mit várnak el tőle, minek mi a következménye. Mindezek által teremtődik rend az életükben, találják meg a helyüket a világban.

Címkék: , ,