Előkerült Kertész Mihály kolozsvári némafilmje

Kolozsvár – Meglepően jó állapotban került elő Kertész Mihály kolozsvári némafilmje, amelynek egyedisége abban rejlik, hogy megörökítette Jászai Mari és Várkonyi Mihály alakítását.

A Filmtett című romániai magyar filmes portál szerint a Hollywoodban Michael Curtiz név alatt karriert befutó Kertész Mihály három játékfilmet rendezett Kolozsváron Janovics Jenő stúdiójában. A most előkerült, 1914-ben rendezett A tolonc című alkotás az egyik ezek közül.
Kertész 1919-ig több mint negyven némafilmet rendezett Magyarországon, de eddig csupán kettő maradt fenn: az 1917-ben készült Az utolsó hajnal című játékfilm és az 1919-ben gyártott Jön az öcsém című rövid propagandafilm. A portál szerint a Tolonc kópiáját Amerikában vetítették, ugyanis a képközi feliratok angol nyelvűek és a szereplők nevét is angolosították.
Az előkerült film több szempontból is igen értékes darabja lesz a fennmaradt magyar némafilmek csekély számú gyűjteményének – írja a Filmtett.
A Kolozsváron készített közel hetven némafilm közül ez a negyedik, amelyből nem csak pár perces részletek maradtak fenn. Ez az egyetlen olyan mozgókép, amely megörökíti Jászai Marit, illetve az egyetlen fennmaradt magyar némafilm, amelyen a később Victor Varconi néven Hollywoodban híressé vált Várkonyi Mihály látható.
A tolonc a második legrégibb előkerült magyar néma játékfilm az 1912-ben rendezett Keserű szerelem című alkotás után. A Magyar Nemzeti Filmarchívum birtokában lévő alkotás restaurálása a tervek szerint az idén elkezdődik.