Elodázták a Bihar FC eutanáziáját

Bihar megye – A Bihar Megyei Tanács pénteki soros ülésének napirendjén 14 határozattervezet szerepelt, de Bihar FC-re vonatkozó, Adrian Domoco§ tanácsos által javasolt 15. kavarta a legnagyobb port.

Adrian Domocos liberális tanácsos mindjárt a gyűlés elején javasolta, hogy tárgyalják meg végre: hajlandó-e a Megyei Tanács továbbra is pénzt áldozni a Bihar FC futballcsapatára vagy megvonják a támogatást, eladják a részvényeket és inkább a tömegsportot támogatják abból a pénzből. A Bihar FC-ügy megtárgyalásra vonatkozó Domocos-javaslatot 28 szavazattal elfogadták és a gyűlés végén terítékre is került a téma.

Ekkor szólalt fel Ioan Oprean tanácsos, s elmondta, hogy ő ellenzi a klub további támogatását. „Jobb lenne, ha abból a pénzből az árva vagy szegény gyerekeket támogatnánk. Mi érdekünk egy olyan profi csapatot támogatni, amely eddig semmi elégtételt sem nyújtott a Bihar megyeieknek. Ha valóban profik, álljanak meg a saját lábukon” – fejtegette Oprean, akivel Vasile Gârba is egyetértett.

Támogatni az év végéig

Florian Hârca ismételten rávilágított arra, hogy a Megyei Tanács nem szponzora, csupán részvényese a klubnak. „Nem csak a sportot, hanem a kultúrát is támogatjuk a költségvetésből, ezért javasolom, hogy az év végéig támogassuk a csapatot, s az év végi eredménytől függően januárban döntsenek a folytatásról”.

Szabó Ödön megyei tanácsos a Bihar FC támogatásával kapcsolatban azon a véleményen volt, hogy az évek során sok klubelnök megfordult a klub élén, de mindegyik a terhes örökségre hárította a hibát, mint a politikusok. Szerinte az lenne a legjobb, ha először egy belső vizsgálatot készítenének, majd elemeznék, hogy telik-e még a támogatásukra a Megyei Tanács költségvetéséből, s utána döntenének. A Klub Részvényeseinek Közgyűlésén úgy határoztak, hogy 18 milliárd lejt fizet nekik a Polgármesteri Hivatal, és ugyanannyit a Megyei Tanács ebben az évben, anélkül hogy valakit is megkérdeztek volna. Mivel a Helyi Tanács ennél kevesebbet volt hajlandó fizetni, a Megyei Tanács is kevesebbet fizetett, hiszen egyenlő arányban részvényesek.Kiss Sándor, a Megyei Tanács elnöke elmondta, hogy a klub részvényeinek 30 százalékát birtokolják, de nem hiszi, hogy kellene valakinek egy eladósodott klub kisebbségi részvénycsomagja, így eladásról kár tárgyalni. „A kért 18 milliárd lejből 3,6 milliárd lejt fizettünk eddig, de lehet, hogy ezt is feleslegesen, mert a klub máris csődben van. Ha beszüntetjük a támogatást, akkor ezzel felszámolnánk a klubot, de ha kifizetjük a kért 18 milliárd lejt, akkor sem mentenénk meg” – érvelt Kiss. Elhangzott, hogy a befektetett pénzt soha nem látják viszont, de a színházat vagy a filharmóniát sem azért támogatják, mert bármilyen anyagi haszna származna belőle a Tanácsnak.

Ioan Oprean tanácsos fenntartotta véleményét, hogy nem érdemes nehéz milliárdokkal 1–3 hónapig mesterségesen életben tartani egy csődtömeget, jobb, ha szegénykantint működtetnének ebből a pénzből.

tanácsos fenntartotta véleményét, hogy nem érdemes nehéz milliárdokkal 1–3 hónapig mesterségesen életben tartani egy csődtömeget, jobb, ha szegénykantint működtetnének ebből a pénzből.

Végül a tanácsosok megszavazták, hogy az év végéig még támogatják a klubot, de csak akkora mértékben, amekkorában a Polgármesteri Hivatal.

Albert Ferenc