Előbb-utóbb kijavítják

Előbb-utóbb kijavítják
Nem hiába írnak olvasóink: a bejelentett kátyúkhoz a javítók “előbb-utóbb” eljutnak.
Beküldött olvasói kátyú-panaszok (2006. január 12-ig) [.doc – 24KB]

Nem kellett sokat kérlelni olvasóinkat: jönnek a kátyú-panaszok, majdhogynem végeláthatatlanul. Illetve: a helyzet az, hogy a téli hidegben “menetrendszerűen” keletkező útburkolati hibák sora tényleg végeláthatatlannak tetszik. Ezt senki sem tagadja: maguk az útkezelők panaszkodnak a leginkább, hogy sosem jutnak a munka végére. Minden lakossági bejelentésre jut „ezer” olyan másik gond, amiről tudomása van az erre hivatott szerveknek – ám amely hiba elhárítására nincs anyagi és technikai eszközük.

A megye (jellemzően a településeken kívüli) úthálózatát karbantartó állami társaságnál úgy reagáltak a lapunk által rendszeresen közölt olvasói kátyú-listára: az nagyon hasznos… pontosabban hasznos volna számukra, ha nem volna amúgy is rengeteg a kátyú. Az Állami Közútkezelő Kht. elhárító brigádjait saját, szakmai szempontjai szerint kialakított ütemterv nyomán küldi az úthibák elhárításához; értelemszerűen elsőbbséget élveznek az elsőrendű, főforgalmi utak. Amiről az újságból, olvasói panaszra értesülhetnének, azokról a helyekről már vagy tudnak – vagy csak hetek múlva jutnak el oda.

Hasonló a helyzet a megyeszékhelyen is (ahol az önkormányzati kezelésű utak számaránya lényegesen nagyobb a közútkezelő reszortjához mérten), bár itt úgy vélik, gyorsabban képesek reagálni a napról napra újonnan adódó kihívásokra. A kátyúzást a városháza rendelésére, a Városgazda Kht. közreműködésével alvállalkozóként az AVE Kft. végzi. Naponta kapják a listát, hova kell menni (persze, itt is forgalmi, balesetbiztonsági prioritások érvényesülnek). Úgy értesültünk, az illetékesek a sorrend rögzítésekor a közvetlenül a hivatalhoz érkező lakossági bejelentések mellett a lapunkban közölt listákat is figyelembe veszik.

BAL