Előbb nem, aztán igen a költségvetésről

A költségvetés módosításáról újra szavaztak a tanácsosok. A szerző felvétele
A költségvetés módosításáról újra szavaztak a tanácsosok. A szerző felvétele
Péntek délben tartotta az érmihályfalvi képviselő-testület szeptemberi ülését, mely újra nem volt mentes a szóváltástól. Egy napirendet másodjára szavaztak meg.

Az érmihályfalvi Helyi Tanács péntek délben tartott szeptemberi gyűlésének első napirendi pontja a költségvetés módosítása volt. A javaslatot Nyakó József polgármester terjesztette elő. Eszerint a bevételi oldalon megjelentek a fogyatékos gyerekek óvodai oktatásának ösztönzésére illetve a telekkönyvezés támogatására fordítható összegek, átcsoportosították ugyanakkor azt a pénzt, amit eredetileg egy levéltár építésére irányoztak elő a költségvetés megalkotásakor, ám most ezt (újra) elhalasztották, a pénzt az általános iskola működési költségeire, az intézmény főépületének udvarán történt aszfaltozásra, munkaruhák vásárlására, a sportcsarnok riasztórendszerére, illetve a Részek Viadalán jutalmul ígért játszóterekre irányozták át. A javaslat elemzésekor az EMNP és a PSD frakcióiból érkeztek kérdések, felróva az előterjesztőnek, hogy nem rendelkeztek elegendő információval. A szavazásnál 7 igen (RMDSZ, hárman hiányoztak) és 7 tartózkodás (ami a közigazgatási szabály értelmében nemnek számít; 4 EMNP + 2 PSD+ 1 PNL) született, vagyis nem lett meg a fele + 1 voks. Hasonlóra nem, vagy igen régen lehetett példa az érmihályfalvi képviselőtestületben, legalábbis, ami nem sarkalatos ügyet érint.

Vita

Talán ez válthatta ki Krizsán Csaba tanácsos (RMDSZ) szavait, aki sértőnek találta, hogy az ellenzék szerinte eleve rossz szándékot sejt frakciója és a városvezetés kezdeményezései mögött. Hozzátette: a határozatot egy következő ülésen úgy is megszavazzák, most csak egyes munkálatok, kifizetések szenvednek hátrányt. Válaszában Pap Sándor (EMNP) úgy vélte, hogy nem csak ez esetben, de számos alkalommal nem jutnak információkhoz a városvezetés terveiről, a képviselő-testület elé kerülő javaslatokról. A továbbiakban többé-kevésbé személyeskedő vita következett, melybe többen is beleszóltak kisebb-nagyobb vehemenciával, míg Baricz-Nánási Ferenc ülésvezető tanácsos az újabb napirendi pontra nem terelte a szót. Később, az egyebek napirend során, elsőként Popa Florin (PSD) kért szót, javasolva: vegyék újra elő a költségvetés módosításának ügyét. Ezt megszavazták, majd magát a napirendi javaslatot is immár 9 (7 RMDSZ + 2 PSD) – 5 (4 EMNP + 1 PNL) arányban.

Delegáltak

Szerepelt a napirenden még a helyi iskolák igazgatótanácsába (2 fő) és az úgynevezett oktatás-minőség ellenőrző bizottságba (1 fő) delegálandó tanácsosok kijelölése. A Zelk Zoltán Általános Iskola esetében Gábor Éva és Nagy László, illetve Csengeri Csongor, a Mezőgazdasági Főgimnáziumnál Krizsán Csaba és Torda Imre, illetve Boda Brigitta lett a megválasztott tanácsos. Bár voltak egyéb javaslatok is, a titkos szavazások eredményét egyhangúan elfogadta a testület.

Rencz Csaba