Előadássorozat az oltás szerepéről

Előadássorozat az oltás szerepéről
Miért fontos az oltás, illetve hogyan módosult az ezzel kapcsolatos közvélemény – többek között erről szóltak az előadások a csütörtöki, nagyváradi szimpóziumon, a Continental szállóban.

Mivel az interneten fellelhető, sokszor téves információk hatására egy ideje sok szülő ellenzi, hogy gyermeke megkapja a kötelező oltásokat, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) munkatársai egy átfogó tájékoztató akciót kezdeményeztek, melybe helyi sajtót is bevonták. Ennek az akciónak a részét képezte a csütörtöki előadássorozat is, melyen a Bihar megyei háziorvosok is részt vettek.

Dr. Zoia Bitea, a DSP aligazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, s kiemelte: az ötlet és a kivitelezés nagyrészt dr. Ritli László egyetemi adjunktusnak, a Gavril Curteanu városi kórház gyermekklinikája vezetőjének, az orvosi kamara vezetőségi tagjának köszönhető.

Kampány

Dr. Rahotă Daniela, a DSP igazgatója hangsúlyozta a sajtó szerepét – mint mondta, abban, hogy az utóbbi időben felengedni látszik az oltásokkal kapcsolatos ellenkezés, a sajtónak is komoly szerepe van, hiszen nemegyszer tájékoztatott a hazai kanyarójárvány alakulásáról, kiemelve az eddigiek során tizenhat halálos áldozatot követelő országos járvány és az oltás visszautasítása közötti kapcsolatot. Az igazgató elmondta, kezdetben idegenkedett a bombasztikus címektől, melyek a halálesetekre, a megbetegedések számának növekedésére hívták fel a figyelmet, de rájött, hogy a kampány így tudja elérni a célját. Dr. Felicia Marc, a Nagyváradi Egyetem munkatársa is hangsúlyozta az oltások szerepét, Dr. Ritli László pedig a konferencia szerepét emelte ki, mint mondta, fontos, hogy a háziorvosok e megfelelő információkat tudják átadni pácienseiknek, s a sajtó szerepe a közvélemény alakításában szintén nagyon fontos.

„A butaság öl”

Dr. Petru Chitulea a HPV vírus és a méhnyak rák közötti kapcsolatról, az oltás megelőző szerepéről szólt. „Nemcsak a korrupció, a butaság is öl” – jelentette ki a váradi nőgyógyász, miután elmagyarázta, hogy az oltások (például a gyermekbénulás elleni oltás, a TBC elleni oltás) mennyire pozitív változásokat hoztak az emberiség számára. Később kitért arra, hogy egyebek mellett, mivel a lakosság egészségügyi nevelése hiányos, kevesen veszik igénybe azokat a vizsgálatokat, melyek korai stádiumban képesek kimutatni a méhnyak rákot. Ennek következtében Románia Európában az első helyen áll a méhnyak rák miatti elhalálozás miatt. Minél korábbi stádiumban fedezik fel a specifikus elváltozásokat, annál nagyobbak a gyógyulás esélyei, hangzott el. Szó esett a HPV vírus szerepéről is a méhnyak rák és egyéb típusú rákos megbetegedések kialakulásában, s arról, hogy a HPV elleni oltás az egyedüli olyan módszer, mely védelmet biztosít még mielőtt a fertőzés megtörtént volna. A HPV nem csak a nőket veszélyezteti, férfiaknál is különböző fajta rákot képes okozni, hangzott el. Az orvos visszaemlékezett arra a malajziai orvosi konferenciára, melyen bejelentették, hogy megvan a HPV elleni oltás. Ez történelmi előretörés volt az orvostudomány terén, hangsúlyozta ki. Az előadását azzal a bejelentéssel zárta, hogy ő maga is beoltatta magát HPV ellen.

Kampány

A konferencia során a közegészségügyi hatóság munkatársai bemutatták azt a kampányt, mellyel igyekeznek ellensúlyozni az oltásokkal kapcsolatos, téves információk hatását, s ismertették az ezen a téren végzett közvélemény kutatás eredményeit. A továbbiakban szó esett egyebek mellett az egészségügyi személyzet beoltásának kérdéséről, az utazások előtti oltásokhoz fűződő aktualitásokról, a genetikai betegségben szenvedő gyermek beoltásának sajátosságairól, a lefedettség szerepéről, a különböző, veszélyeztetett csoportok beoltásáról. A konferencia délután ért véget.

Neumann Andrea

Címkék: ,