Előadás: Ahogyan a víz tükrözi az arcot

Előadás: Ahogyan a víz tükrözi az arcot
asárnap este a nagyváradi Művészeti Líceum dísztermében volt látható az Osonó Színházműhelynek a többszörösen díjazott Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadása.


Érdekes, elgondolkodtató, nyugtalanító, valós és súlyos kérdéseket felvető produkció az Osonó Színházműhely vasárnap este a Művészeti Líceumban bemutatott előadása. Aktuális, hiszen bár az alapötlet 2010-es, amikor 12 gyereket, fiatalt felkértek, hogy fogalmazzák meg azokat a problémákat, élethelyzeteket, melyek őket foglalkoztatják, az akkori gondok sajnos mit sem veszítettek időszerűségükből. Most is létezik családon belüli erőszak, élnek csonka családok, és a tanügy sem került felívelő pályára, hogy csak néhányat említsünk ezek közül. A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely egyébként már több alkalommal mutatta be rendhagyó színházi kísérleteit Nagyváradon, ami fontos stratégiai kapcsolatok megszületését eredményezte a város és a társulat között. Ugyanakkor az előadás után az Osonóra jellemző moderált, interaktív beszélgetésre nyílt lehetőség, a Nagyváradi Magyar Diákszövetséggel partnerségben megszervezett nagyváradi előadás pedig első helyszínét képezte a társulat két hetes budapesti, vajdasági és délvidéki turnéjának.

Kiindulópont

A Fazakas Misi által rendezett előadást Váradot megelőzően 532 alkalommal mutatta be a társulat 3 kontinens 24 országának 175 településén. Az előadás kiinduló pontját a fiatalok személyes történetei, illetve az azokból született szövegkönyv képezi, így a fiatalokat érintő társadalmi- szociális problémákat, a magányos gyerekek, a tehetetlen szülők, a kiszolgáltatott fiatalok helyzetét és történeteit járja körbe a társulat, megmutatva arcainkat, ahogyan a víz tükrözi azokat. Az Osonó Színházműhely ugyanis egy olyan független, alternatív színházi kezdeményezés, amely a létrejövő előadásokon túl párbeszédre törekszik a közönséggel, annak érdekében, hogy inspirációt adjon, hogy felelős és kreatív emberként keressék meg helyüket a társadalomban. A színházi, oktatási és szociális projekteken keresztül, az Osonó intenzív élményt biztosít a résztvevők számára, hogy saját önismeretük és másokkal való kapcsolataik fejlesztését elősegítse. A független társulat célja, hogy korunk mindennapi történéseit felismerje, művészi alkotássá formálva alternatív megoldásokat keressen. A társulat 2016-ban az Európai Parlament értékelése által az Ifjúsági Nagy-Károly Díj Nemzeti győztese lett, 2015-ben Regisztrált Tehetségponttá, majd 2017-ben Európai Tehetségponttá vált és 2012-ben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Csokonai Vitéz Mihály Közösségi díját vehette át.

Az előadás szereplői Mucha Oszkár, Mihácsi Veronika, Fazakas Hunor, Virginia Alexandra, Kozma Zsófi és Macsuka Patrik voltak. Technikusa Pászka Gáspár, rendezője Fazakas Misi.

Ciucur Losonczi Antonius