Elnökválasztás: jön a párharc

Elnökválasztás: jön a párharc
A várt két befutó jutott a november 16-i második fordulóba. A PSD-s Victor Ponta és Klaus Iohannis, az ACL-pártszövetség jelöltje közül választhatunk. Két hét múlva döntünk Románia új államfőjének személyéről.

A két legtöbb szavazatot kapott jelölt jutott tegnap a második fordulóba az elnökválasztáson: Ponta és Iohannis. Végeredmények e fordulóról még nincsenek, mindössze exit poll-becslések kerültek nyilvánosságra tegnap a 21 órai urnazáráskor. Több ilyen felmérés készült, ezek szerint így alakulhattak az első forduló fő eredményei: IRES: Ponta – 41%, Iohannis – 31%, Macovei – 4,5%, Udrea – 5,1%, Kelemen – 3,5%, Szilágyi – 0,5%; CSOP: Ponta – 38, Iohannis – 32, Macovei – 6, Udrea – 6, Tăriceanu – 6; SOCIOPOL: Ponta – 40, Iohannis – 31, Macovei – 4, Udrea – 5, ; CSCI: Ponta – 40, Iohannis – 31, Macovei – 5, Udrea – 5, Kelemen – 4, Tăriceanu – 6.
A külföldre szakadt románságnál Klaus Iohannis nyerte az első kört, és a szintén reformer Monica Macovei is népszerű volt. Érdekesség, hogy győzött viszont a PSD-s Victor Ponta Észak-Koreában. Bukarestben este tüntetést kezdett egy fiatalokból álló csoport, amiért a rossz szervezés miatt sok külföldön szavazó nem élhetett jogával. Ezek többsége a felmérések szerint Ponta ellen voksolt volna.
Az országban a választási részvételről 19 órakor tett közzé utoljára adatot a Központi Választási Iroda, eszerint 48 százalékos volt a részvétel, de nem kizárt, hogy végül elérte az 50-et. A második forduló tehát Ponta és Iohannis között dől el, november 16-án, amikor ismét mintegy 18 millió szavazópolgárt várnak az urnákhoz.