Elnöküket ünnepelték a nagyváradi premontrei öregdiákok

Elnöküket ünnepelték a nagyváradi premontrei öregdiákok
Különleges alkalom volt a nagyváradi premontrei öregdiákok e havi találkozója a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban: a tagok és szimpatizánsok az elnököket, Pásztai Ottót köszöntötték 88. születésnapja alkalmából.

A találkozó első fele a megszokott forgatókönyv szerint zajlott: Pásztai Ottó elnök üdvözlő szavai után Zilahi Bertalan köszöntötte a júliusban név- vagy születésnapjukat ünneplőket. Ezután már az e havi program részeként Bod Ildikó, Assisi Szent Ferenc imáját tolmácsolta, Tóth L. Ágnes pedig Czirják Árpád Erdélyi magyar breviáriumából az Arany Jánossal kapcsolatos részt ismertette, amit Makai Zoltán két érdekes hírrel egészített ki, melyek arról szóltak, hogy születése 200. évfordulója apropóján miként tisztelegnek a költő előtt szerte a nagyvilágban. A versmondás ezúttal se maradt el: Hatfaludy Huba előbb Mécs László Őzbak-lesen, majd Ady Endre Fölszállott a páva című költeményét olvasta fel.

A Kovács-házaspár több mint nyolc hónappal egy kiránduláson vett részt Kárpátalján, ezért a továbbiakban Kovács Károly premontrei öregdiák erről tartott egy részletes, szubjektív élménybeszámolót. Megtudtuk, hogy a Rákóczi Szövetség által részben finanszírozott kirándulásra 2016. október 14-16. között került sor, Takács Zoltán, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium történelemtanárának szervezésében. A 14-85 év közötti, mintegy 70 kiránduló közt voltak néhányan a Premontrei Öregdiákok Egyesületéből is, és megható élményekkel tértek haza. Lefkó János főiskolai oktató és Kulcsár Attila gimnáziumi földrajztanár idegenvezetők jóvoltából betekintést nyertek az 1991 óta független Ukrajnához tartozó Kárpátalja történelmi, politikai és gazdasági viszonyaiba, főleg az ott élő, a megmaradásért küzdő körülbelül 120 ezer magyar életébe.

Kárpátalja

Az első állomásuk Beregszász volt, ahol lépten-nyomon a magyar történelem emlékeibe lehet botlani, és meglepetésükre kedvező benyomással hagyták el a várost, igazolva ezzel az ott élő magyarság élni akarását és önállóságra való igényét. Azt tapasztalták: noha nehéz gazdasági helyzet uralkodik, és az orosz-ukrán háborús konfliktus minden pénzt felemészt, azért az ukrán politika nem akadályozza az arányaiban kis létszámú magyarok autonóm törekvéseit. Jobban érvényesülnek a magyarság érdekei a nyelvhasználatban, a köznevelésben, a hagyományőrzésben, a kultúrában vagy a közigazgatásban, mint más volt szocialista országban, illetve szovjet utódállamban.

A következő célállomás Munkács volt, ahol természetesen meglátogatták a műemlékvárat, és a belvárosban is tettek egy rövid sétát. Ebéd után a Vereckei-hágón lévő honfoglalási emlékműnél a Premontrei Öregdiákok nevében is koszorúztak. A szolyvai megállás után Ungvárt vették birtokukba, bejárva a belvárosának utcáit, melyek még az Osztrák-Magyar Monarchia szecessziós stílusát őrzik. „Nem könnyű Kárpátaljára kirándulást szervezni, a határon oda és visszajönni, de ezt a gyönyörű vidéket látni, a magyar történelem ereklyéit megtapasztalni, nem mindennapi élményt nyújt az odalátogatóknak”- hangsúlyozta az előadó.

A tartalmas, információdús élménybeszámoló után a jelenlevők és a saját nevében Vonház Antal egyesületi titkár köszöntötte a július 8-án 88. születésnapját ünneplő Pásztai Ottót, aki ezt az erre az alkalomra íródott, saját költeménnyel hálálta meg. Az összejövetel falatozással, koccintással és kötetlen beszélgetéssel ért véget.

Ciucur Losonczi Antonius