Elnöki hivatal: Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése a nemzetközi jogszabályok áthágását jelentené

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis államfőt nem tájékoztatták az izraeli nagykövetség Tel Avivból Jeruzsálembe való költöztetésének tervéről, és nem is kérték ki erről az elnök véleményét – szögezi le az Államelnöki Hivatal pénteki közleménye.


‘Románia elnökét nem tájékoztatták erről a lépésről és nem kérték ki előzetes véleményét. Az Államelnöki Hivatal hangsúlyozza, hogy ezen döntést nem előzte meg egy átfogó és alapos elemzés. Egy ilyen jellegű döntést csakis mélyreható elemzést követően lehet meghozni, felmérve annak minden külpolitikai következményét és hatását’ – olvasható a dokumentumban. Az államfő ezzel Liviu Dragnea PSD-elnök csütörtök esti kijelentésére reagált. Dragnea ugyanis azt mondta az Antena 3 televíziócsatornának adott interjújában: a kormány memorandumot fogadott el, melynek értelmében megkezdi a lépéseket annak érdekében, hogy Románia Tel Avivból Jeruzsálembe helyezze át izraeli nagykövetségét. Az államfő szerint azonban a kormány kezdeményezése nem lehet több, mint egy, a témában történő elemzési folyamat kezdete, amelynek konklúzióit csak a (Jeruzsálem státusát központi témaként kezelő) közel-keleti békefolyamattal kapcsolatos tárgyalások lezárása után lehetne majd véglegesíteni.
‘Klaus Iohannis államfő ismételten leszögezi, hogy az izraeli-palesztin konfliktus igazságos és hosszútávú rendezését tartja szükségesnek’ – olvasható a közleményben, amely szerint egy olyan közös megoldást kell találni, amelynek köszönhetően Izrael és Palesztina békében és biztonságban élhetnek egymás mellett. Az államfő hozzáteszi, hogy Romániának a Jeruzsálem státusával kapcsolatos álláspontja változatlanul egybevág azzal az állásponttal, amelyet az ENSZ biztonsági tanácsa és az ENSZ közgyűlése fogalmazott meg e témában.

Emlékeztet, hogy az ENSZ biztonsági tanácsa és az ENSZ közgyűlése felkérte az ENSZ-tagállamokat, hogy tartózkodjanak jeruzsálemi külképviseletek létrehozásától, és tegyenek erőfeszítéseket a tartós és igazságos alapokon nyugvó közel-keleti béke megvalósítása érdekében. Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése tehát jelenleg a hatályos nemzetközi jogszabályok áthágását jelentené – figyelmeztet az államfői közlemény, felelősségteljes és megfontolt döntések meghozatalára szólítva fel a román kormány és a politikai elit tagjait.

www.agerpres.ro